IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
15:15 | 30 декември 2021
Обновен: 08:37 | 30 април 2024

Руски филм заличи България. Македония – "родина на кирилицата"!?

Руското посолство у нас се разграничи

По материала работи: Ставри Таргов
Руски филм заличи България. Македония – "родина на кирилицата"!?

България е заличена от картата на славянската култура и писменост в руски документален филм. Лентата предизвика бурни реакции. Руското посолство у нас се разграничи от филма.

Филмът "Една вяра, един език" предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. В лентата Македония се определя като "родина на кирилицата". Във филма е описано създаването на азбуката и разпространението на църковнославянските книги, но напълно е игнорирана ролята на българската държава.

"Чрез думите славянски, славянство и т.н. се неглижира участието на българската култура, българската духовност и прочие. Това е стар техен маниер", смята проф. Кирил Топалов от Смесената българо-македонска комисия.

"Това е брилянтен пример за т.нар. политически проект, наречен македонизъм, който има за цел да защитава руско-сръбските интереси в региона", изтъкна журналистът Любчо Нешков.

Премиерата на филма в Скопие е била на 23 декември. Сценарист и режисьор е Елена Мироненко. След бурната реакция в българското общество, руското посолство в София публикува позицията си по темата във Facebook.

"Филмовата лента е отражението на авторската гледна точка, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не съответства на позицията на официалната руска историография, а също така и на подходи на Посолството на Русия в България", се уточнява в позицията.

"В тази прекрасна държава Русия - лична гледна точна няма, субективна гледна точка - няма. Там всичко е пресметнато, организирано, добре подготвено и направено", посочи проф. Топалов.

"Крайно време е българското общество да разбере дълбочината на този проект, който има една-единствена цел - да отстрани България, не само от региона, а и от нейното културно-историческо, книжовно, културно дело", добави Нешков.

Филмът идва в деликатен момент в отношенията между България и Република Северна Македония. Двете страни търсят компромис за изпълнението на Договора за добросъседство и присъединяването на РСМ в ЕС.

"Тази държава си позволява непозволени неща. Може би понякога трябва да ѝ се отговаря и на държавно равнище, за да знае, че все пак България вече е независима държава, не е съветска република.", подчерта проф. Топалов.

"Когато говорим за достойно поведение, подобни провокации не трябва да бъдат подминавани. Така се гради самочувствието на един народ", категоричен е журналистът.

През 2014 година имаше подобен скандал с чешки филм за светците Кирил и Методий, който въобще не споменава България. През 2017 година руският президент Владимир Путин пък обяви по време на словото, с което приветства македонския си колега Георге Иванов, че "писмеността е дошла от македонската земя". И тогава изказването му предизвика бурни реакции у нас

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна