IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:20 | 26 януари 2022
Обновен: 15:35 | 24 март 2024

Приравняват акта за раждане с личната карта

Това предвиждат предложения за промени в Закона за българските лични документи

По материала работи: Ставри Таргов
Приравняват акта за раждане с личната карта

Документ за раждане да е равносилен на документ за самоличност. Това предвиждат предложения за промени в Закона за българските лични документи. Те са представени за обществено обсъждане. Други промени са свързани с издаването на шофьорската книжка.

Актът за раждане ще служи за доказване на самоличност само в определени случаи. При загубена, унищожена или открадната лична карта.

Документът за раждане ще се признава като лична карта само при подаване на заявление за издаване на нов документ за самоличност. Други промени предвиждат възможност шофьорската книжка да бъде издавана ускорено и в случаите, когато за първи път я вземаме, придобиваме нова категория, възстановяваме правоспособност след нарушения.

Законодателите защитават тази мярка със статистиката, че за девет дни са били подадени 2025 заявления за ускорено издаване на шофьорски книжки.

Издадената в чужбина шофьорска книжка може да бъде сменяна с българска, без да се иска копие на документ за завършено образование, гласят други промени. Общественото обсъждане на предложенията за промени в Закона за българските лични документи е почти до края на февруари, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна