IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:00 | 19 февруари 2022
Обновен: 13:52 | 26 април 2024

Спасените шофьори от горящия ферибот пътуват към България

Транспортът е осигурен от техния работодател

По материала работи: Ставри Таргов
Спасените шофьори от горящия ферибот пътуват към България

36-мата шофьори от голяма пловдивска транспортна фирма, които бяха спасени от ферибота, вече пътуват към България с автобус от Игуменица. Транспортът е осигурен от техния работодател. Българският консул в Солун е гарантирал, че всички, които са останали без документи, ще могат безпроблемно да минат границата.

Последният изваден от горящия ферибот българин е Алекси Пенев, на 64 години. Той прекара повече от 10 часа заедно с турски шофьор на тир в помещение в задната част на кораба, до което достъпът е бил невъзможен заради пламъците. Спасителите стигат до него благодарение на информацията, която им подават от българска страна.

"Ние до последно държахме връзка с него по телефона и той казва колегата се предаде, явно е било наистина много страшно. Били в помещение, в което влиза въздух отвън, чист, самите власти предприеха обливане с вода, за да понижат температурата и те бяха се притеснили, че влиза вода при тях, мислеха че корабът потъва, но добре, че държахме връзка с шофьора и го информирахме какво се прави", заяви Илиан Филипов, собственик на транспортна фирма.

В момента мъжът е настанен в болница. От фирмата ще подсигурят психолог, който да работи с пострадалите. Един от шофьорите разказа за БНТ, че са изплашени от преживяното. Благодарни са на екипажа, който не е допуснал никаква паника на борда.

"Около 30-40 минути цялата процедура и това е благодарение на екипажа, които работиха бързо, не допуснаха никаква паника и хаос, благодарение на тях сме живи и здрави", разказа Румен Чолаков, шофьор.

Хората, които са останали без документи, ще минат границата с билета си от ферибота. В социалните мрежи се появиха снимки на български граждани, които се издирват от техните близки.

Коментари

Новини Варна