IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:40 | 27 февруари 2022
Обновен: 06:05 | 19 април 2024

Българите се радват да посрещат бежанците от Украйна

Сред стотиците хора, търсещи помощ, са много майки с малки деца, тръгнали в последния момент

По материала работи: Ставри Таргов
Българите се радват да посрещат бежанците от Украйна

Вълна от съпричастност към бежанците от Украйна заля българите: хиляди предлагат безплатни домове за настаняване, помощ на болни хора, превоз на животни от Украйна, събират се храна и дрехи за нуждаещите се, доброволци даряват и храна за животните на бягащите от войната в Украйна.

Само в новосъздадената група във Фейсбук "Помощ за украинските бежанци" хиляди хора предлагат помощ. Сред тях са и цели общини, които предлагат настаняване на бежанци в общински центрове. Община Свищов предлага да настани 700 души в студентските общежития на Стопанската академия в града.
Община Смядово също помага с убежище за 50 човека бежанци от Украйна.

Сред стотиците хора от Украйна, търсещи помощ, са много майки с малки деца, тръгнали в последния момент. Така е Анна Малишева, майка на 10-годишен син, пътува сама с него и с два папагала и голямо куче, която търси помощ за това да преведе кучето си през българската граница и се страхува да не бъде отнето от властите и настанено в приют. В последния момент не могла да вземе документите и паспорта на животинките.

Множество жени молят за помощ българи, които да ги вземат от украинската граница, защото мъжете им са мобилизирани във военните действия. Доброволци коментират, че за преминаването на границите не се изискват сертификати и антигенни тестове.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи и на специално откритата вчера платформа на българското правителство
https://gov.bg/bg/ukraine?fbclid=IwAR2erPO3cwI0nOSA9oP1jaqNXPmCITElcsKFPsE9vLnIfhpqMZxP5pzfg1M.

България ще приложи дерогация от чл.32 от Регламент 576/2013 по отношение нетърговското движение - въвеждане и транзитно преминаване на домашни любимци с пътници (дипломати, бежанци), пристигащи от Украйна. Уведомление се попълва от страна на собственика на домашния любимец.

Отпадат временно всички изисквания за въвеждане в Република България (вкл. регулациите на ЕС) на домашни любимци от Украйна. Нужно е само да се попълни уведомление на самата граница, съобщиха вчера от МВнР. И призоваха хората да не изоставят любимците си във войната, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна