IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
16:40 | 28 февруари 2022
Обновен: 07:30 | 1 май 2024

Военните у нас актуализират данните за хората от резерва и запаса

Повиквателните нямат връзка с военния конфликт с Украйна

По материала работи: Ставри Таргов
Военните  у нас актуализират данните за хората от резерва и запаса

Централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет, това съобщават от МО. Оттам уточняват, че за целта се изпращат повиквателно, тази дейност е рутинна и няма никаква връзка с военния конфликт в Украйна.

Изпращат се повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, но не ги вземат на действителна военна служба и не ги мобилизират. Само и единствено след решение на НС и указ на президента може да се обяви мобилизация. Никой няма право без тези изисквания да обявява мобилизация и да мобилизира българските граждани, уточняват от МС.

Гражданите, които получат повиквателна, трябва да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене и да предоставят необходимите актуални данни за ръст и размери, включително на облекло и обувки. Това се прави в изпълнение на разпоредбите на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, съгласно които на резервистите или запасните трябва да бъдат осигурени униформи и обувки, ако бъдат призовани на действителна военна служба или мобилизирани.

Тази дейност е рутинна и се извършва от Централното военно окръжие и неговите структури в страната два пъти в годината след отписване от военен отчет на съответния набор към юни и декември на календарната година.

Няма никаква връзка с военния конфликт в Украйна. Актуализацията на базата данни се налага, поради отписване или изключване от военен отчет на резервисти или запасни, освободени от служба в запаса в съответствие с чл. 62 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.

Съгласно чл. 95. От Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България „запасен, който не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 270 до 1000 лв.", пише "Монитор".

Коментари

Дедо Петко ( преди 2 години )
,Абе не ме занимавайте с глупости ве. Освен да си избърша *** с тази призовка, друго няма да стане. Кино сикинде 1000 лева глоба. Да ва видя как ще си я съберете. Аре бегай от тука!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна