IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
10:00 | 29 април 2022
Обновен: 08:01 | 10 май 2024

"Учене-почивка-учене-почивка"… догодина от 7-ми септември в час!

Учениците от 1 до 6 клас у нас учат много по-малко от връстниците си в чужбина, смята образователният винистър

По материала работи: Ставри Таргов
"Учене-почивка-учене-почивка"… догодина от 7-ми септември в час!

"Новата учебна година започва на 15 септември, което съм го казал многократно. Но продължават разговорите дали началото на следващата учебна 2023/24 г. може да е по-рано - от 7 септември. Идеята е да се използва една допълнителна седмица от 5 дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година, като ваканционни дни".

Това коментира просветният министър акад. Николай Денков, който откри учебен автоцентър и "Водородно училище за зелено бъдеще" в професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в столицата заедно с екоминистъра Борислав Сандов и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Министър Денков обясни, че целта на по-ранния старт на учебната година е да се създаде ритъм на "учене-почивка-учене-почивка", както е в по-добрите образователни системи. По думите му учениците от 1 до 6 клас у нас учат много по-малко от връстниците си в чужбина.

Затова идеята му е освен едната седмица повече през септември, която трябва да се разпредели като учебни дни, да се добавят още две седмици в края на учебната година, които да бъдат използвани за проектно обучение, преговор на учебния материал и др. "За да стане това, са необходими промени в закона за предучилищното и училищното образование, и предстои публично обсъждане. Крайното решение ще бъде взето, когато сме убедили обществото, че това ще бъде полезно", увери той.
Както "Сега" писа, МОН предложи 3 дати за начало на учебната година - 1, 7 или 15 септември. Вариантите вече се объждат от социалните партньори, но крайно решение все още няма.
 
За украинските деца

Малка част от украинските деца, които са в България, са поискали да се включат в образователната ни система - част от тях се организират в кооперативи, но извън системата, стана ясно още изказването на акад. Денков.

"Тези деца учат онлайн по украинската образователна система. Обсъждаме в МС да им помогнем през лятото, когато завърши украинската учебна година, да продължат с обучението за наваксване на техните пропуски, но извън нашата образователна система", посочи той.

По последни данни от МОН от 12 април т.г. 805 деца и ученици от Украйна са подали заявления да тръгнат на градина или училище у нас, но само 128 са приети. Останалите 677 чакат по ред причини, главната от които е липсата на задължителни ваксини за децата.

Различни НПО-та призовават именно за друг вид подкрепа за украинските ученици - под форма на място за кооперативи, групи и т.н., вместо само за постъпване в родни училища.

Коментари

Новини Варна