IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
09:30 | 11 май 2022
Обновен: 08:18 | 18 април 2024

Туристи с резервации идват по морето, но украинците: Няма да се местим!

Не харесват условията в детските лагери

По материала работи: Ставри Таргов
Туристи с резервации идват по морето, но украинците: Няма да се местим!

Украинците искат да останат в хотелите по морето и след края на май, когато правителството ще спре да плаща на хотелиерите по 40 лева за бежанец. В същото време в Слънчев бряг вече пристигат първите туристи и много от хотелите с бежанци имат резервации с туристи.

В Слънчев бряг притеснени са както хотелиерите, така и украинците.

"В момента се създава една лека паника между тях. Съответно хотелиерите и туроператорите сме притеснени, защото отказваме резервации за летния активен сезон. Имаме едно предложение хотелиерите - всеки, който може, да предостави част от своята база за активния сезон", коментира хотелиерът Елена Андонова.

Това обаче може да се случи, само ако правителството удължи програмата. За това настоява и Наталия от Киев. Тя се надява да може да остане в хотела поне до есента.

"Благодарни сме на министерството на България, че ни дадоха убежище и защита. И много молим майките и децата да ни оставят и да не ни местят, защото аз вчера видях условията, където могат да ни преместят с децата. Там условия няма", сподели Наталия.

"Много ни се иска правителството да преосмисли решението си, да се срещне с украинските бежанци, които пострадаха във войната с Русия. Има много разрушени домове. Просто няма къде да се върнем", подчерта Лена.

Настанените в хотелите са предимно майки с малки деца и затова им е трудно да започнат работа.

"Мога да оставя детето на сестра ми. Искам да работя, естествено, но ще видим", казва Катя.

"Моето наблюдение и на моите колеги е, от гледна точка на настанените в нашите хотели украинци и желанието да ги наемем на работа, срещаме определено отказ. Не назначаваме украинци, защото те не желаят да работят", заяви Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг

Част от украинките вече са имали възможност да видят една от базите, където евентуално ще бъдат преместени. Това е детският лагер в Равда. Имат претенции към столовата, която не е ремонтирана. Има и други корпуси, които не са ремонтирани, там не искат да живеят.

В края на юни обаче в лагера очакват първата група деца. Резервации има за цялото лято и не е ясно какво ще се случи с тях. Детските лагери в региона разполагат с около 900 места, а украинските бежанци по Южното Черноморие са близо 40 000.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна