IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
12:00 | 11 май 2022
Обновен: 15:19 | 27 март 2024

20 г. работиш с отрови и за отплата – 370 лв. пенсия! Историята на Тодорка

Била е на трудов договор с бензиностанция

По материала работи: Ставри Таргов
20 г. работиш с отрови и за отплата – 370 лв. пенсия! Историята на Тодорка

Държавата предвижда увеличение на пенсиите през тази година. Планът на социалното министерство включва ръст с 10% още в средата на годината, а през октомври да има ново повишение.

Тодорка Митева живее сама с 370 лева пенсия на месец.

"С тази скъпотия къде сме пенсионерите, всичко е скъпо – и водата и токът. Онзи ден ходих, пак хлябът е повишен – беше 1,20, сега е 1,40 лв.", оплаква се пенсионерката.

Работила е в бензиностанция и споделя, че нейни колеги, изпълнявали същата дейност, получават по-висока пенсия от нея. Затова казва, че преизчисляването на пенсиите е крайно необходимо.

"Трябва, защото работата е била на отрови. И сега на една и съща работа 20 години съм работила и вземам това – върху 120 лева заплата", посочи жената.

Държавата предвижда през юли, когато се очаква бюджетът за годината да бъде актуализиран, пенсиите да се увеличат с 10%.

"Инфлационна добавка, която да компенсира 60 лв. Ковид добавката от 1 юли и да направим добавка по швейцарското правило, но не с 6,1%, както се получава като вземем 50% от заплатата и инфлацията, а да дадем превес на инфлацията – 10%", обясни министърът на труда и социалната политиката Георги Гьоков пред Bulgaria ON AIR.

Второ преизчисление на пенсиите социалното министерство предлага от 1 октомври. Обмисля се и по-висок таван на пенсиите.

"Разговорите са дали да бъде 3000 или 3400 лв. От 1 юли, когато ще правим актуализацията на бюджета", отбеляза Гьоков.

Според социалното ведомство така едва около 1000 пенсионери ще останат над този праг. Под въпрос е обаче дали бюджетът ще може да покрие всички планирани разходи, тъй като вариантът това да стане за сметка на повишени данъци или осигуровки не е на дневен ред.

А за Тодорка остава надеждата, че по-често ще може да си позволи да посети децата си, които макар и отдалеч, ѝ помагат финансово всеки месец.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.

Коментари

Новини Варна