IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:00 | 2 юни 2022
Обновен: 02:40 | 25 април 2024

Разбираеми уроци? Всеки втори родител не може да помага на децата си

Това показват данните от проучване

По материала работи: Ставри Таргов
Разбираеми уроци? Всеки втори родител не може да помага на децата си

Родителите срещат трудности да помагат на децата си с с уроците. Това показват данните от проучване, проведено през 2021 година, което изследва съществуващите услуги за ранно учене и развитие и нуждите на родителите.

Според изследването 12% от българите смятат, че "почти всички родители" имат проблеми с осигуряването на почивка на море или планина на децата си, докато делът на ромите, които споделят това мнение е близо три пъти по-висок - 35%.

Всеки втори родител твърди, че родителите от квартала му/ѝ изпитват затруднения да помагат на децата си с уроците и домашните, като всеки четвърти смята, че това важи за почти всички родители.

Най-много респонденти смятат, че родителите от техните квартали изпитват затруднения да осигурят лекарства за болните си деца.

Темата за ранното детско развитие е изключително периферна за обществото ни и се асоциира най-вече с грижата за физическите нужди на децата, а емоционалното и интелектуалното развитие на детето, значението на играта, общуването и забавленията се възприемат по-скоро като екзотика, съобщава Bgonair.bg.

Коментари

Учител ( преди 1 година )
Какво значи "да помага"? Нима е работа на родителя да учи уроците и да пише домашните на децата си? Той трябва така да ги възпита, че да осъзнават това като собствено задължение, а не негово. Неговата роля е съвсем друга - да създава навици и отношение към знанието и труда.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна