IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:40 | 9 юни 2022
Обновен: 23:20 | 29 април 2024

До 6-ти клас – 3 седмици повече в час. Какво точно ще учат децата ни?

Все още няма решение за промяната

По материала работи: Ставри Таргов
До 6-ти клас – 3 седмици повече в час. Какво точно ще учат децата ни?

Предлагаме удължаване на учебната година за учениците от 1-и до 6-и клас с 3 седмици. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в отговор на въпрос на депутата Красимир Вълчев на блицконтрола в комисията по образование в парламента.

Все още няма решение за промяната, защото трябвало да се обсъди внимателно и със съгласието на социалните партньори.

Нашите деца учат една календарна година по-малко от другите, обясни министърът.

Идеята била 1 от допълнителните седмици да е за ваканции - през ноември и няколко дни към междусрочната. Останалите 2 седмици щели да са за работа с децата.

Ще са необходими допълнителни средства за учителите, които ще работят повече, каза още министър Николай Денков. Това щяло да бъде предложението му към социалните партньори и към Министерството на финансите.

Не се обмисля удължаване на учебния час, 45 минути са достатъчни, каза още министърът. Астрономически час според него не е подходящ.

Целодневната организация бих искал да бъде използвана максимално. Говорим за занимания по интереси, но те задължително трябва да бъдат в училище. Това е едно от средствата, с които да се опитаме да направим излишни частните уроци, като дадем повече възможности на децата да се занимават с това, което им е интересно, това, което те ще разберат, че им трябва, за да се реализират по-добре в живота, уточни министърът.

"Идеята е да осигурим време за това, което в момента го няма в училище и то няма да се появи, ако не намерим време. Да съкратим изключително много материала би било вредно. Двете допълнителни седмици, умножени по 6 години са вече 12 месеца", каза още министърът, цитиран от 24 часа.

Коментари

Новини Варна