IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
16:20 | 21 юни 2022
Обновен: 04:07 | 28 март 2024

Учители искат промяна в учебните програми по математика и география

Настояват за повече часове за упражнения

По материала работи: Ставри Таргов
Учители искат промяна в учебните програми по математика и география

Учители искат промяна в учебните програми, показва анкета на Министерството на образованието сред 18 хиляди педагози. Математика и география са сред предметите с най-много теми и понятия, предложени за отпадане или преместване от учителите.

Сред учителите преобладава мнението, че програмите са добре структурирани и работещи, но са необходими повече часове за упражнения.

Предложенията за оптимизиране на учебното съдържание в началните класове са сравнително малко.

Част от учителите смятат, че изучаването на личности и събития от българската история трябва да приключи до Освобождението, съобщава БНР.

В прогимназиален етап предложенията са свързани най-вече с промени по математика, география и икономика, биология и здравно образование, компютърно моделиране.

Подобна е ситуацията и в първи гимназиален етап.

Всеки втори учител се затруднява да прилага ефективно учебните програми поради липсата на достатъчно учебни помагала и материали. Около 20 процента от анкетираните смятат, че учебната програма се неглижира за сметка на учебника.

Най-сериозният проблем според учителите е недостатъчният хорариум часове по техния предмет.

От Образователното министерство напомнят, че работни групи към МОН преглеждат учебните програми по всички общообразователни предмети от 1-ви до 10-и клас. Част от този процес са проучванията на мненията на учители, ученици и родители.

Коментари

Новини Варна