IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
09:15 | 22 юни 2022
Обновен: 06:30 | 19 април 2024

Дете се прибра окървавено от градина. Изненада... Учителите не видели

На помощник-възпитателя ще бъде наложена санкция

По материала работи: Ставри Таргов
Дете се прибра окървавено от градина. Изненада... Учителите не видели

4 шева в "Пирогов" са направени на малко дете след инцидент в столична детска градина. По думите на бащата на детето Асен Бакалов, случката е от 16 юни.

Дъщеря му се прибира от градината с окървавени дрехи и се оказва, че има отворена рана по тялото си, за която не е информиран родител.

Момиченцето е закарано в "Пирогов", където е издаден и документ от съдебен медик. "Ние не знаем какво точно се е случило. Разбираме впоследствие от сестричката на момиченцето ни, която посещава същата детска градина, че се е катерила на дърво и е паднала. Никой не ни е уведомил за този удар, който е станал през деня. Когато се прибрахме вкъщи видяхме една ужасяваща рана", обясни Бакалов пред Нова тв.

Проблемът, казва той, е фактът, че детето е престояло с раната около шест часа. Кръв имало по пижамата, клина и бельото на момиченцето. „Инцидентът е станал преди обяд. Тя е спала с тази рана и никой не ѝ е обърнал внимание. И не сме били уведомени по никакъв начин”, посочи още родителят.

Медицинската сестра в детската градина Величка Стоянова обясни, че съжалява за случая. „На базата опита и знанията, които имам, след като дойдох при децата и разбрах, че има проблем, попитах детето къде се е ударило.

При игра си е чукнало главата в един от клоните на дървото. Прегледах главата за кръв, одрасквания или подутини - нямаше такива. Казаха ми, че си е чукнало главата в клона - това предполага преглед на главата. Никой не каза, нито детето, че си е ударило гърба или друга част от тялото.

В момента, в който отидох, то си играеше. По нищо не показваше, че е ударено по дупето. 15 минути то стоя при мен. Беше жизнено и игриво”, уточни тя.

Директорът на 107 ДГ "Бон-Бон" Ангелина Бунова уточни, че е уведомена за случая от родителя по телефона. Тя се е свързала с колегите ѝ, отговарящи за детето и групата през деня. Изискани са писмени обяснения, имало е и разговор, на който е присъствал и родителят.

"Обяснението беше, че както всеки път, възпитателят, който излиза с тях, винаги повтаря на децата и припомня правилата за игра. Педагогът, който е бил в първата смяна, пое отговорността за случая и подаде своето заявление за напускане.

Въпреки това - искам да подкрепя и сестрата. Никой не е видял някаква индикация у детето. Не можем да отречем, че има кръв по пижамата. Но тя е с изключително по-малки размери, отколкото тази по дрешките", е нейното мнение.

На помощник-възпитателя ще бъде наложена санкция. Родители на деца в градината изразиха подкрепа към ръководството и учителите. Някои от тях смятат, че случаят е преекспониран, защото твърдят, че след като детето е взето от градината, било заведено на детска площадка, за да си играе. Бакалов посочи, че ще търси правата си и вече са сезирани няколко институции, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна