IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
13:20 | 23 юли 2022
Обновен: 17:16 | 24 март 2024

Забраняват изхвърлянето на дрехи и обувки в общите контейнери за смет

Директивата е от ЕС

По материала работи: Ставри Таргов
Забраняват изхвърлянето на дрехи и обувки в общите контейнери за смет

До няколко години изхвърлянето на дрехи и обувки в общите контейнери ще бъде забранено. Според публикуваната за обсъждане Наредба за отпадъците от обувки и текстил България трябва да изпълни европейските изисквания и да насърчи повторната им употреба.

Дрехи, обувки и текстилни отпадъци ще могат да бъдат връщани в търговските обекти или да бъдат изхвърляни в контейнери, които са предназначени специално за тази цел, предава Нова тв.

В Хасково такива контейнери има само от месец и половина и част от хората все още не знаят за какво служат. Много обаче вече ги ползват и затова от общината се надяват, че изискването да се рециклират по 4 килограма дрехи и обувки на човек до 3 години ще бъде спазено.

„Аз мисля, че хората ще обърнат внимание, ще бъдат дисциплинирани и ще се спази тази квота. Изхождам от факта, че информацията, която ни е подадена от фирмата, която поставя тези контейнери, е, че за 1 месец са събрани 6 тона в тези контейнери, които вече са 10 на брой”, обнадежден е зам.-кметът на Хасково Мария Вълчева.

Все пак много хора продължават да изхвърлят дрехи и обувки в общите контейнери. За Ана Кунчева разделното събиране и спазването на правилата са много важни, но смята, че българинът трудно може да бъде превъзпитан. „С глоби може, може да е малка глобичката единият път, вторият път… Докато не бръкнеш в джоба му, нищо не се оправя, пък сега стана - всеки вдигнал главата, голяма работа”, казва хасковлийката.

Оказва се обаче, че на много места, особена зад част от жилищните блокове, са се образували истински сметища, където има всякакъв вид отпадъци, включително дрехи, обувки и храни.

В Хасково такива сметища има на десетки места, въпреки че част от тях редовно се чистят. „В момента изглежда сравнително добре, тъй като скоро е почиствано и тук мога да кажа, че общината полага огромни усилия през годината да го чисти може би 4 пъти. През годината губим поне 1 месец да почистваме такива сметища, нерегламентирани”, каза Щерьо Янев, който е директор на общинско предприятие "Екопрогрес" – Хасково, цитиран от 24 часа.

 

Коментари

Новини Варна