IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
08:30 | 1 август 2022
Обновен: 10:42 | 29 април 2024

КАТ в... Космоса! Рашков качва катаджиите на дронове за лов на джигити

МВР пусна за обществено обсъждане проект

По материала работи: Ставри Таргов
КАТ в... Космоса! Рашков качва катаджиите на дронове за лов на джигити

Българските пътни полицаи ще могат да патрулират не само на автомобили, мотоциклети, мотопеди и вертолети, а и с всички видове “пилотни и безпилотни летателни средства”. Часове преди вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да стане “бивш”, МВР пусна за обществено обсъждане проект, който цели да въоръжи служителите на КАТ с нови технологии и да ги прати по-подготвени за войната по пътищата.

Предложените за обществено обсъждане промени са в Инструкция 8121з-749 от 20 октомври 2014 г. за реда и организацията на дейностите за контрол на пътното движение. Тя се издава от министъра на вътрешните работи и след края на обсъждането на 27 август ще трябва да се подписва или от служебния министър, а ако той не иска, от титуляр - избран с редовното правителство в късната есен.

В проекта е пълно с нелепи текстове, но сред всички тях се откроява чутовна безсмислица, смятат читатели на “Труд”.

Мнението им потвърдиха юристи и експерти по пътна безопасност. Това е идеята навсякъде в сега действащата Инструкция думите “вертолети и дронове” да бъдат заменени с “пилотни и безпилотни летателни средства”.

“Този израз е много общ и включва в себе си абсолютно всички въздухоплавателни средства. Очевидно авторите на проекта са имали предвид самолети, вертолети и дронове, а не пилотирани или непилотирани космически кораби, ракети, селскостопанска и любителска авиация, балони, парашути, планери или за каквото друго “летателно средство” се сетите.

Това понятие е същото като “пътни превозни средства” по смисъла на Закона за движение по пътищата и включва всякакви ППС - камиони, тротинетки, каруци, трамваи... Но самият факт, че някой е написал и предложил такъв текст, макар и в подзаконов нормативен акт, е сигнал към обществото за пълна правна некомпетентност”, коментира пред “Труд” уважаван юрист, който не пожела името му да бъде цитирано.

По сега действащата Инструкция пътните полицаи имат право да патрулират по въздуха с вертолети (чл.32, ал.1, т. 1.). Следващият текст (чл.38, ал.4, т.4) казва, че един от видовете патрули “въздушен патрул - с вертолети”. Още по-надолу (чл. 38, ал.7) се указва, че контролът на движението “с вертолети или дронове” (само тук се появява думата “дрон” - б. р.) се организира за координация на управлението за контрола на движението, за ръководство на силите на КАТ при специализирани полицейски операции, масови, спортни или други мероприятия, наблюдение и контролиране поведението на участниците в движението и т. н.

Важно уточнение е, че шофьорите, които са заснети за нарушение от въздуха, не могат да автоматично да получат електронни фишове, както е при снимка с камерите за скорост на КАТ.

Няма и специален текст в Закона за движение по пътищата, който да дава доказателствена стойност на записите от въздуха, но и те могат да се използват по общия ред, по който в момента пътната полиция обработва записите от камерите на уличното видеонаблюдение, обясниха експертите пред „Труд”.

Коментари

Новини Варна