IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
09:40 | 10 август 2022
Обновен: 10:38 | 23 април 2024

Пенсионери на прага на беднотията: Гушкаме се, за да ни е топло!

От ток, дърва и газ ще се пести заради високите сметки, признават те

По материала работи: Ставри Таргов
Пенсионери на прага на беднотията: Гушкаме се, за да ни е топло!

Все по-голяма част от българите са застрашени от бедност, показват данни на Националния статистически институт. Това са предимно домакинства с временна заетост, които са сериозно засегнати от икономическата криза.

По данни на НСИ, българите, живеещи в бедност, са 20%. А цели 80 процента са застрашени от бедност.

"Не става въпрос за 80% от всички българи, а от тези, които живеят в ниска трудова заетост. Те работят по 2-3 месеца в годината, това означава сезонна заетост, при тях отсъства трудов доход. Този тип домакинства са застрашени от бедност - това са домакинства с възрастни хора, с начално или ниско образование. Ако у нас при тях има 80% риск от бедност, то в Европа този показател е 60%", поясни икономистът Петър Ганев.

У нас най-близко до линията на бедност са възрастните хора.

"Вече не може да ходим на почивки, лошото е, че медицинското обслужване в страната е много скъпо и много голямо перо от нашите разходи", сподели пенсионер.

Огромен проблем са очакваните по-сериозни разходи за отопление. От ток, дърва и газ ще се пести заради високите сметки, казват пенсионерите.

"Гушкаме се, слагаме шубите, за да ни е по-топло и за да спестяваме", допълни пенсионерът.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна