IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
16:00 | 14 август 2022
Обновен: 20:55 | 24 март 2024

За 2 месеца има 30 злополуки с тротинетки

Тези превозни средства се наемат с дебитна карта през мобилно приложение

По материала работи: Ставри Таргов
За 2 месеца има 30 злополуки с тротинетки

30 злополуки с електрически тротинетки са станали у нас през последните два месеца, съобщава bTV. По закон те могат да се използват от всички, които имат навършени 14 години, но при определени правила.

Електрически тротинетки могат да се управляват и от непълнолетни. По закон обаче минималната възраст за управление е 14 години. И то само по велоалеи.

„Пътна полиция“ следи дали тротинетките се карат по правилата. Те са и тези, които могат да спират за проверка и да глобяват. В повечето случаи с 50 лева.

Ако нарушителите са под 16-годишна възраст, глобата е за родителите.

„Когато лицето е между 16 - 18 години глобата се заменя с обществено порицание“, обясни инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“.

Максималната скорост, с която може да се управлява електрическа тротинетка у нас, е 25 километра в час. Като през последните години те стават все по-популярни. Наемат се с дебитна карта през мобилно приложение.

Ако разберат за нарушения, от фирмата блокират профила, с които е наета електрическата тротинетка. От 2019 година у нас само с тази компания са направени над 600 000 пътувания.

Коментари

Новини Варна