IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
21:00 | 14 август 2022
Обновен: 03:48 | 5 май 2024

Сръбски автобус с деца се обърна на АМ "Тракия"

17 души са в болницата в Стара Загора

По материала работи: Ставри Таргов
Сръбски автобус с деца се обърна на АМ "Тракия"

Тежка катастрофа с автобус е станала на магистрала "Тракия", като има много ранени, съобщиха за Dir.bg очевидци.

Инцидентът е станал в района на 217-ия километър от аутобана в посока София около 20.10 часа.

Автобусът, който е със сръбска регистрация и е превозвал деца и няколко възрастни, се е обърнал на една страна в канавката, като десетки метри от мокрия банкет са изровени.

На място са пристигнали екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ, а много шофьори са спрели и помагат да бъдат извадени ранените от автобуса.
Заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев съобщи, че по първоначални данни са пострадали 12 души - 8 деца и четирима възрастни.

Те са транспортирани в лечебни заведения в Стара Загора. Няма загинали. По думите на комисар Станев, автобусът е влязъл в България през ГКПП Калотина на 7 август с 49 пътници.

Директорът на Университетската болница "Д-р Стоян Киркович" проф. Йовчо Йовчев съобщи, че в по-тежко състояние са един възрастен и едно дете, като при възрастния мъж се налага ампутация на крайник.

Един от шофьорите, притекли се на помощ, разказа пред Нова телевизия, че на мястото на катастрофата спрял и лекар, който също се е включил да помогне на пострадалите. По думите на очевидеца, представил се като Теодор, само 2-3 възрастни и 1-2 от децата са били в по-тежко състояние, но всички са били в съзнание.

"Не пожелавам на никого да вижда подобна гледка - плачещи деца, целите в кръв", каза още мъжът. И допълни, че чул една от ръководителките на детската група да казва, че в автобуса са пътували 48 души. Жената разказала още, че не е имало коли, които да са попречили на движението на автобуса и той сам се е преобърнал в канавката.

По-късно една от пътничките в автобуса разказа пред bTV, че в автобуса са пътували 36 деца и 13 възрастни. Те са от Белград и са участвали във фолклорен фестивал в Слънчев бряг. По думите й, до инцидента се е стигнало, след като бащата на едно от децата поискал да седне отпред, защото не му било добре. В този момент вниманието на шофьора се отклонило, той навил волана рязко вдясно и автобусът излязъл от пътното платно.

Платната на магистралата са мокри, тъй като малко преди катастрофата в района се изля проливен дъжд.

Трафикът е силно затруднен, тъй като превозни средства се пропускат само през скоростната лента. Образувала се е близо 5-километрова колона. За да могат да преминават спешните екипи е създадена организация за спиране на движение в участъка от пътен възел "Нова Загора" до пътен възел "Стара Загора".

Има и обходен маршрут: Нова Загора - Стара Загора; Околовръстен път на Стара Загора и се включва в АМ "Тракия" при пътен възел "Стара Загора" в посока София.

Коментари

Новини Варна