IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:00 | 27 август 2022
Обновен: 18:20 | 27 април 2024

С по 30 минути седмично ще се удължат учебните часове по български и литература в 5-и и 6-и клас

Поправките бяха направени заради предложение на МЗ

По материала работи: Ставри Таргов
С по 30 минути седмично ще се удължат учебните часове по български и литература в 5-и и 6-и клас

С по 30 минути седмично ще се удължат учебните часове по български и литература в 5-и и 6-и клас, по математика - в 5-и, 6-и, и 7-и клас, и по география - в 5-и клас. Това ще стане още от тази учебна година.

Така седмичното натоварване за петокласниците нараства с 1 час и половина, на шестокласниците - с 1 час, а на седмокласниците - с половин час. Това предвиждат промени в наредбата за учебния план, публикувани в “Държавен вестник”.

Поправките бяха направени заради предложение на Министерството на здравеопазването за спазването на максималната седмична натовареност на учениците в прогимназията и намаляване на учебния час от 45 на 40 минути.

Това щяло да рефлектира върху общото време за обучение особено остро върху ключови предмети като български език и литература и математика, които се изучават с най-голям брой часове, беше записано пък в мотивите към предложени промени от страна на Министерството на образованието и науката. Именно тази промяна стана факт с изменения в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование.

Намаляването на продължителността на часовете на практика ще засегне малка част от учениците, тъй като повечето и без това са на 40-минутни часове.

“Хубаво е да има повече часове по български език и математика, за да има повече време за упражнения. На практика в 7-и клас ние ги изпитваме сериозно само по тези два предмета. В големите училища ще се наложи да се търси допълнителен половин щат”, коментира директорът на столичното 51-о средно училище “Елисавета Багряна” Асен Александров, който е и председател на Сдружението на директорите в системата на средното образование.

Според него в големите училища ще се наложи увеличение на половин щат по български и математика. “Ще бъдат изплатени лекторски. Откъде да намерим нови учители, Няма как тепърва да ги търсим.

Затова промяната трябваше да се знае 1-2 месеца по-рано, вече сме си направили седмични разписания. Такива промени трябва да се правят преди лятната ваканция”, категоричен е Асен Александров.

“За броени дни трябва да се търсят учители, да се разпределят часове, да се прави програма”, казва Диян Стаматов, директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

При него това водело до увеличаване на норматива с 1 щат по български език и 1 щат по математика. Трябва да намеря по един човек по тези два предмета. Не са се съобразили с нашите предложения тези промени да не бъдат направени, допълни Диян Стаматов, цитиран от 24 часа.

Коментари

Ивайло ( преди 1 година )
Има хора без работа с болни мозъци.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна