IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
17:21 | 27 май 2015
Обновен: 06:11 | 25 април 2024

И МВР-шефът ще слага бръмбари на магистрати

Парламентът прие окончателно поправката "Галеви"

По материала работи: Ставри Таргов
И МВР-шефът ще слага бръмбари на магистрати

Прилагането на специални разузнавателни средства спрямо магистрати ще може да се иска и от вътрешния министър, както и от шефа на ДАНС. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в НПК.

В последния вариант на редакцията парламентът бе предвидил това да е право само на висш прокурор.
Измененията бяха предложени от главния прокурор и внесени от ГЕРБ, а основната им цел бе да спрат традицията осъдени престъпници да не могат да бягат от правосъдието.

Досега искането на СРС-та за магистрати бе в правомощията на шефа на СГС. Занапред по дела за тероризъм и трафик на хора СРС-та ще могат да се прилагат и спрямо свидетел, но с неговото съгласие.

Парламентът реши окончателно, че съдът ще може да задържа и при осъдителна присъда на първа инстанция. Когато се налага наказание от над 10 години затвор, опасността от укриване ще се предполага.

Съдът вече ще може да иска слагането на електронни гривни за контрол върху изпълнението на мярката "домашен арест" .

Бе прието и, че разследващите ще могат да задържат без да изземват кореспонденция, но само в неотложни случаи.

МВР пък поема контрола над спазването на забраната подсъдим да напуска местоживеенето си без да има разрешение от прокурор. При налагане на "домашен арест" съдът ще определя адреса, на който ще се изпълнява мярката, съобщава Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна