IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
19:05 | 27 май 2015
Обновен: 01:00 | 10 април 2024

Част от ромите напуснали Гърмен

Качили се към планината, други заминали към Гоце Делчев

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка Нова тв

Част от ромите от квартал “Кремиковци” са напуснали махалата на гърменското село Марчево, тъй като се страхуват от създалата се ситуация. Това коментираха пред "Фокус“ жители на Гърмен.

Някои от напусналите са поели към планината, където през летния сезон събират билки, гъби и диворастящи плодове. Част от тях са се заселили в местността "Черешите” под така наречената "Момина кула” в Гоце Делчев. Големи катуни с деца и възрастни хора са се настанили и в местността "Мишева поляна”.
Вече започна изпълнението на част от мерките за овладяване на напрежението в община Гърмен, набелязани на работната среща преди два дни с участието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Представители на полицията и служители от общинската администрация извършват проверки на адресната регистрация в ромския квартал "Кремиковци”, както и на автомобилите и свидетелствата за правоуправление в района.

Дирекция "Национален строителен контрол" е изпратила уведомителни писма до Общината и Областната управа за подновената процедура, предшестваща принудителното премахване на незаконните постройки в ромския квартал в Гърмен.

След изтичането на сроковете за доброволно премахване ще се пристъпи към избор на изпълнител за принудително събаряне. Дотогава трябва да се намери вариант за временно настаняване на останалите без дом, както изисква законът. Към момента решение на този проблем няма.

След изготвени 134 броя констативни актове от служители на Регионален отдел „Национален строителен контрол” – Благоевград, през 2012 г. от ДНСК са издадени 124 броя заповеди за премахване на незаконни строежи, извършени от лица от ромски произход в местност „Падарката“, землище на с.Марчево, община Гърмен.

По 10 от съставените констативни актове производството е прекратено. Всички издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи в землище на село Марчево, община Гърмен, са влезли в сила. На извършителите на незаконните строежи са връчени покани за доброволно изпълнение. Издадени са и 7 броя заповеди за премахване на незаконни строежи в село Мосомище, община Гоце Делчев.

Два от строежите са премахнати, други два са в процедура на обявяване на покани за доброволно изпълнение, по три от заповедите действията са в процес на избор на изпълнител за принудително премахване на незаконните строежи. С писмо от 12 декември 2013 г. на Министерството на инвестиционното проектиране ДНСК временно спира принудителното премахване на незаконните строежи до решаване на жилищния проблем.

Към настоящия момент ДНСК отново е отправила до извършителите покани за доброволно премахване на незаконните постройки. Ако не бъдат предприети действия за доброволно премахване на незаконните постройки, институцията ще започне процедура за принудително премахване.

Днес протестиращите жители от Гърмен и други села от района ще проведат поредния мирен протест-шествие от площада до входа на ромския квартал, съобщава Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна