IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
09:40 | 16 декември 2022
Обновен: 17:05 | 18 април 2024

Сава – геният! Третокласник сред най-умните хора на планетата

Деветгодишен ученик от Пазарджик е най-младият българин, който стана член на MENSA

По материала работи: Ставри Таргов
Сава – геният! Третокласник сред най-умните хора на планетата

Деветгодишен ученик от Пазарджик е най-младият българин, който стана член на MENSA - международната организация на хора с висок коефициент на интелигентност.

Той има повече от 50 златни медала по математика и наука, спечелени от български и международни състезания. Момчето говори свободно руски и английски език.

Сава Троански е ученик в трети клас в пазарджишкото училище "Проф. Иван Батаклиев". Още докато е на 3 години, Сава може да борави с числа.

"С майка му много решаваха задачи - такива детски, той постоянно питаше и може би там, в тези години, разбрахме, че ще има афинитет към математиката, както и към други науки. Но като цяло математиката беше първата наука, която му беше интересна и искаше да научи", уточни бащата на Сава - Деян Троански.

А в първи клас неговите учители забелязват потенциала му.

"В първи клас постъпи четейки, с много добра четивна техника беше. А в часовете по математика с него съм прилагала диференирания подход. Докато останалите деца са решавали задачите, предвидени в учебника, със Сава сме решавали различни задачи, подготвяли сме се за различни състезания", каза неговият класен ръководител - Недялка Методиева.

"По-ценното, което ние можем да направим за Сава, е именно допълнителна подкрепа по математика", коментира директорът на ОУ "Проф. Иван Батаклиев" - Даниела Кемчева.

Третокласникът вече има спечелени над 50 медала от различни състезания в страната и чужбина. Тестът на MENSA, който той е успял да реши, е за деца на възраст 10-14 години.

"Тестът не ме затрудни, но не беше и много лесен. Нормален беше, но беше интересен", каза Сава.

"MENSA дава възможност да се срещат хора с такъв коефициент на интелигентност и там той може да се среща и с други деца като него", обясни майка му Ана Троанска.

А като всяко дете Сава обича да играе.

"Също много обичам да програмирам и да играя шах. Играя шах онлайн и това ми е много приятно. Също така и математиката е частично мое хоби", сподели Сава.

След успеха му на теста на MENSA момчето ще премине в самостоятелна форма на обучение.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

 

Коментари

Новини Варна