IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
09:00 | 17 януари 2023
Обновен: 14:51 | 25 април 2024

България със солунска зима! С малко сняг, с по-меко време, но дъждовно

2023 година може да се окаже в топ 3 на най-топлите

По материала работи: Ставри Таргов
България със солунска зима! С малко сняг, с по-меко време, но дъждовно

2023 година може да се окаже в топ 3 на най-топлите, откакто има метеорологични изследвания. Това обясни климатологът проф. Георги Рачев, съобщи „Телеграф”.

Професорът уточни, че метеослужбите във Великобритания и Испания вече са потвърдили, че изминалото лято е било най-горещо. Според експертите това се дължи на дългото задържане на високи температури и липса на валежи.

„Затова е интересно какво ни очаква тази година. Ако тази тенденция се запази, а ние боравим с научни факти, 2023 година ще бъде много топла в глобален мащаб“, каза климатологът. Той изтъкна, че у нас най-сетне беше прекъсната серията от топло и безвалежно време, което продължи около месец.

„Нямаше дъждове отдавна, в планините беше топло. От 40 години насам не си спомням по това време на годината положението да е било толкова тежко. Това, че беше топло на Йордановден и Ивановден, не е толкова страшно, нито е рядко срещано. Страшното е, че няма сняг“, каза Рачев.

Той разкри и друг любопитен факт - че вече у нас се налага солунски тип зима - с по-меко време, но по-дъждовно. Снегът е все по-рядко и не се задържа за сметка на дъждовете. Температурите пък са по-високи, а такива под -15 градуса са изключение и ако има такива, са краткотрайни.

„Вярно е, че няма как климатът ни да е точно като в Солун, защото той е на брега на топлото море и сняг не се задържа, но е факт, че става все по-топло, особено през зимата и лятото, и имаме сходства“, каза Рачев.

При преходните сезони обаче има друга тенденция - най-голямата снежна покривка през зимата се измества в края на март, пише "Стандарт".

Коментари

Новини Варна