IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
20:07 | 2 юни 2015
Обновен: 03:26 | 22 април 2024

59% от българките не искат да родят, без да имат мъж

"Екзакта": За 89 на сто от жените е важно да станат майки

По материала работи: Юлиян Атанасов
59% от българките не искат да родят, без да имат мъж

59 % от българките заявяват, че финансовите трудности не биха ги спрели да имат деца. Данните са от проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 16 - 27 април между 703 жени на възраст 18 - 43 години по проект "Майка навреме", пише dnes.bg.
Липсата на средства е сериозна бариера пред намерението да имат деца на над 28% от жените. Най притеснени от ниския си стандарт са тези, които все още учат във ВУЗ-ове, както и живеещите в столицата, предаде "Фокус".
72% от интервюираните твърдят, че имат сериозна връзка в момента, а 80% посочват, че обичат своя партньор.
За 20% от жените отсъствието на постоянен партньор не е пречка да имат дете. Така мислят дамите със стандарт на средния, както и тези в по-напреднала възраст. 59% от интервюираните обаче признават, че не биха искали да раждат, ако нямат партньор до себе си.
Стабилното партньорство е по-важно за жените над 24 години, както и за изпитващите материални лишения. Сред младите жени на възраст под 23 години прави впечатление огромната значимост на ценността да имаш сериозна връзка, посочват социолозите.
Кариерното развитие е водеща ценност след любовта при жените на възраст над 36 години. Значимостта на кариерата расте и сред жените с по-високо образование.
89% от българките посочват, че за тях е особено важно да имат деца. 38% казват, че не планират раждане, защото вече са станали майки.
За 11% това не е особено важно – основно заможни млади жени между 18 и 23 години. Според социолозите част от отговорите се дължат на моментния им статус.
За 77% от жените, които все още нямат деца, е много важно да станат майки. Близо една пета от жените без деца споделят, че за тях е донякъде важно да имат деца, а само 5% заявяват, че изобщо не искат да имат деца.
12% от интервюираните жени желаят да имат деца в обозрима перспектива до 1 година. 14% не биха искали да раждат в следващите една-две години. В по-дългосрочен план между 3 и 5 години деца искат да имат 13% от участвалите в проучването. 6% отлагат майчинството си за след пет и повече години.
17% не се наемат да посочат период от време, в който искат да родят дете.
Факторите, които обуславят решението, са стабилната връзка с партньор - за 56% от жените, финансовата обезпеченост – 44% от жените. Подобно мнение се среща все повече сред жените от столицата, както и тези на възраст между 30 и 35 години. „Очевидно представата за добра майка е свързана и с финансовата обезпеченост”, посочи Лидия Йорданова от "Екзакта", която представи изследването.
Ако се окаже, че не могат да забременеят, 58% от жените твърдят, че биха опитали с „ин витро” оплождане, други 14% биха осиновили дете, а 4% биха продължили живота си без дете.
86% от анкетираните жени твърдят, че знаят за възможността да се замразяват яйцеклетки.
Същевременно се отчита недобра осведоменост за "работата" на биологичния часовник при жената.
Изследването е във връзка със започваща информационна кампания "Колко е часът според твоето тяло", имаща за цел да информира жените за границите на репродуктивните им възможности.
Проектът е социален и е насочен към подкрепа на майчинството. Особен акцент ще се постави на изследването на яйчниковия резерв, как да се съхранят шансовете за забременяване чрез замразяване на собствени яйцеклетки, ако жената няма партньор или не планира бременност в конкретния етап на живота си.

"Майка навреме" ще бъде и в помощ на жените, които страдат от заболяване, повлияващо негативно качеството на яйцеклетката.

 

Коментари

Новини Варна