IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
20:33 | 2 юни 2015
Обновен: 22:40 | 24 април 2024

Проф. Дичев: Не е геройство да набиеш някого в гетото

Защо не отидат пред незаконните палати, пита културологът

По материала работи: Юлиян Атанасов
Проф. Дичев: Не е геройство да набиеш някого в гетото


Не е много геройско да набиеш някого в гетото - ако протестиращите искат да са герои и патриоти, да отидат пред незаконните палати или да протестират заради заграбените пари от КТБ. Това коментира в интервю за Дарик културологът проф. Ивайло Дичев, пише dnes.bg.
Според него властта в България трябва да използва опита на експертите, за да започне решаването на проблемите с ромите.
Проф. Дичев видя тъжна ирония в това, че протестът в Гърмен се случва в Деня на Ботев и падналите за свободата на България:
„Доста тъжна история, като вземете Ботев и героите - изправили са се срещу много по-силна от тях империя, обречени да се бият с много по-силен противник. Днес този ден се използва от едни хора, които са отишли да бият, да унижават и заплашват едни много по-слаби от тях роми. Да се героизираш за това, че нападаш бедни и слаби нещастници - това е нещо неестествено. Ако искат да са герои, ако искат да направят нещо за това общество, да ходят пред палатите, построени също без разрешение, заграбените пари, банката КТБ, да се осмелят там да ходят. В гетото е много лесно - да набиеш някое цигане, не е много геройско".
Според проф. Дичев сме свидетели на „тъжна злоупотреба с националните символи":
„Патриотизмът предполага опит за търсене на единство, на решение как да бъдем заедно. Ако ти се идентифицираш с някакви бунтовници и герои от миналото, имай доблестта да се изправиш срещу по-силните. Достойният човек защитава слабите и се бори с по-силните. Тези хора не са доволни, че ромите са се заселили незаконно в този квартал. Защо не се бунтуват срещу кмета си, защо избират тези кметове, които правят така? Опираме до това, че местното самоуправление в България не работи добре, че тази вяра, която имаме в децентрализацията, е била малко прекалена и трябва да се върнем към едно стягане на държавата. Малцинствените проблеми се решават с две неща - с пръчката и с моркова. Непрекъснато само за пръчката се говори, но само с нея не става. Защото човек, който няма какво да губи, не може да бъде санкциониран".
 

Коментари

Новини Варна