IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
09:00 | 10 февруари 2023
Обновен: 19:34 | 14 май 2024

Още 20 наши доброволци ще търсят оцелели в Турция

Те са добре обучени, някои от тях имат опит и в пещерното спасяване

По материала работи: Ставри Таргов
Още 20 наши доброволци ще търсят оцелели в Турция

Втората група от 20 доброволци от страната излетя за Истанбул вчера, за да се включи в спасителните акции и издирването на оцелели под отломките след опустошителното земетресение.

Това каза д-р Ясен Цветков, председател на УС на Националната асоциация на доброволците - организатор на доброволческите екипи. На терен вече помагат 28 души, които очакват подкрепата на новодошлите спасители.

Всички доброволци са добре обучени, някои от тях имат опит и в пещерното спасяване, сред тях има и медицински лица, каза Цветков. Дали ще замине трета група от България зависи от Турция, ако поискат още помощ, ще направим всичко възможно, отбеляза още той, цитиран от БНР.

До една седмица или 168 часа от настъпване на земетресението са дават шансове за намиране на оцелели, въпреки че практиката показва, че и след този период има надежда, посочи Цветков. Всяка минута трябва да се използва пълноценни, защото с всяка следваща шансовете намаляват, категоричен е експертът.

Коментари

Новини Варна