IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
08:00 | 3 март 2023
Обновен: 13:48 | 2 май 2024

Честваме Националния празник на България

145-ата годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна

По материала работи: Ставри Таргов
Честваме Националния празник на България

Честваме Националния празник на България. 145-ата годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна. Историческият връх Шипка е един от центровете на тържествата.

Министър-председателят Гълъб Донев ще участва в тържественото честване на връх Шипка, с което ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март и 145-ата годишнина от Освобождението. За осигуряване на обществения ред е организиран и пропускателен пункт на полицията в подножието на Паметника на свободата.

Празничните прояви на Шипка започват в 11 часа с концерт на площадката пред Паметника на свободата. От 11.30 ч. премиерът Гълъб Донев ще приеме почетния караул, след което ще започне заупокойната молитва в памет на загиналите воини, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

Паметникът на свободата ще работи с удължено работно време до 19 ч., обясни директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов.

"Паметникът на свободата ще бъде по традиция оставен отворен до приключването на официалната церемония. Всеки, който желае да разгледа нашата експозиция, ще може да направи това, условно, след 12.30 ч."

Посетителите на Шипка ще се проверяват за забранени предмети през контролно-пропускателен пункт, информира комисар Илиян Илиев от полицията в Стара Загора.

Паркирането на върха ще се извършва по разпореждане на органите на реда.

"Един апел към гражданите, които искат да посетят храм-паметника – да не носят в себе си ножове, палки и други такива забранени предмети, предвид масовото посещение на мероприятието."

Въведени са и ограничения в прохода "Шипка" – до 18 часа ще бъде спряно двупосочното транзитно движение. Алтернативният маршрут е през Прохода на републиката.

Към Шипка ще се допускат участниците в честването на 3 март, като до 12.30 ч. се осигурява еднопосочно движение на автомобилите в посока към връх Шипка, а след този час автомобилите ще преминават еднопосочно в посока Габрово и Казанлък.

След 18 ч. ще бъде възстановено нормалното придвижване през прохода, съобщава БНР.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор. Той слага край слага края на Руско-турската война от 1877- 1878. Трети март е обявен за национален празник през 1990 година.
 

Коментари

Новини Варна