IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
17:28 | 6 юни 2015
Обновен: 00:19 | 21 април 2024

Прокуратурата: Няма умисъл при трагедията в Анево

Собственикът на фирмата, наела полигона, се разпитва

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БТА

Инцидентът на полигона на ВМЗ - Сопот, е станал при експериментална стрелба на граната с гранатомет, обяви официално окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов след посещение на мястото на трагедията.
Както Dnes.bg съобщи, след инцидента, по който вече е образувано досъдебно производство, загина американски гражданин. Други двама чужденци, единият от които в критично състояние, както и двама българи, са в болница.

Взривът е станал при зареждане на граната в гранатомета от загиналия американец, добави окръжният прокурор. Той уточни, че чужденците са цивилни и са с американски паспорти. Те са били на полигона на база договор за изпитание на тези гранати с обучителна цел.

Попов уточни още, че боеприпасите са собственост на друго дружество и са били съхранявани от ВМЗ. Единият от двамата пострадали българи е преводач, а вторият е инструктор.

Със сигурност можем да говорим за инцидент, каза Попов и категорично отхвърли версията за умисъл. Тепърва ще се разследва дали са спазени всички изисквания по съхранението на боеприпасите, които са произведени преди 1990 година. Румен Попов добави, че собственикът на фирмата, наела полигона в момента се разпитва.

Областният управител на Пловдив Розалин Петков съобщи, че за населението няма никаква опасност, а взривът е единичен и не се очакват други. В тази връзка няма да има и кризисен щаб.

На мястото на инцидента бе и директорът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Черняев. Той съобщи, че са на място, тъй като има пострадали работници, но уточни, че заради спецификата на дейностите, свързани с въоръжение, инспектори влизат рядко като последния път е било преди години.

В момента ще се извърши проверка на изискванията по безопасност, които са от компетенцията на Инспекцията по труда, каза още Черняев, съобщи Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна