IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:00 | 11 април 2023
Обновен: 23:13 | 27 април 2024

Започват масови проверки за алкохол и дрога по пътищата

Кампанията се нарича „С бистър ум зад волана“

По материала работи: Ставри Таргов
Започват масови проверки за алкохол и дрога по пътищата

Стартира кампания „С бистър ум зад волана“, организирана от Българската петролна и газова асоциация, в партньорство с Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и с медийната подкрепа на БТА.

Целта е широколентови проверки на МВР за алкохол, наркотици, неплатени глоби и изправност на МПС в бензиностанции на членове на асоциацията.

Проверките започват този четвъртък преди Великден. На самите бензиностанции ще има стационарно станции за тестване доброволно за алкохол. Ще има и еднократни тестери.

От Пътна полиция обявиха, че само за първото тримесечие на годината са установени 2400 случая на шофиране след алкохол и над 1200 след наркотици, а в 32 случая - след употреба и на двете. През 2022 г. при 1769 ПТП-та е имало употреба на алкохол и/или дрога.

Изследване на ДА "Безопасност на движението по пътищата" показва, че 15 600 са готови да седнат зад волана след употреба на алкохол, съобщава БНТ.

Коментари