IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
21:39 | 6 юни 2015
Обновен: 00:06 | 21 април 2024

Шарков: Финансирането за най-значимите заболявания се гарантира от новия закон

Огромната част от капиталовите разходи - около 15 милиона, се насочват приоритетно към детски клиники, акушеро-гинекологични отделения

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БТА

"Базовият и допълнителният пакет за здравно осигурените пациенти гарантира отговорността на държавата към най-тежките и животозастрашаващи заболявания". Това каза заместник министърът на здравеопазването Ваньо Шарков на форум за репродуктивното здраве в Банско.

Дванайсет милиона лева е бюджетът в помощ на семействата, които имат репродуктивни проблеми, заяви заместник-министър Шарков при откриването на форума. Един от основните приоритети в работата на министерството е майчиното и детско здравеопазване, каза Шарков, и допълни, че ресурсът за тази година е един милион лева на фона на нито един лев за миналата година:

Огромната част от капиталовите разходи, които макар и малко да са на министерството - около 15 милиона, се насочват приоритетно към детски клиники, акушеро-гинекологични отделения.

Финансирането за най-значимите и животозастрашаващи заболявания се гарантира от базовия и допълнителен пакет, предложени в Закона за здравното осигуряване, заяви заместник-министърът:

Всичко това се прави с цел социално-значимите заболявания, тези, от които най-много се умира, тези, които предизвикват трайна инвалидизация, да бъдат финансирани както трябва.

Съдбата на онкологичните болници и центрове не е императивно решена, заяви заместник-министърът на здравеопазването, и поясни какво е записано в закона, одобрен в Министерския съвет:

Предлагат се три възможности. Едната възможност е наистина да направят такова сливане. Втората възможност е да има функционално обединение, което да гарантира на пациента, че в момента, в който му свърши лечението, примерно лъчетерапията, няма да бъде на тротоара и да се чуди в коя болница трябва да отиде, а ще му бъде казано в кой ден, час, къде точно трябва да постъпи, и третата възможност е създаване на консорциум, при който всяко едно от лечебните заведения запазва своята юридическа самостоятелност. Всъщност всичко това ще бъде решено през националната здравна карта и мисля, че това е добър подход, съобщава БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна