IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
19:06 | 7 юни 2015
Обновен: 11:54 | 12 май 2024

Министър Ненчев поиска законови промени след взрива край Сопот

Американец загина, а четирима бяха тежко ранени при взрив на полигона в Анево

По материала работи: Юлиян Атанасов
Министър Ненчев поиска законови промени след взрива край Сопот


 

Министърът на отбраната Николай Ненчев смята, че трябва да има законова промяна, след като толкаво често се случват инциденти при работа с оръжия и муниции. В интервю за БНР той каза, че не познава фирмата, която е правила изпитания на оръжие на полигона край Анево:
„Очаквам разследващите органи да си свършат работата. Не се касае за обучение. Касае се за тест за изпробване на някакви боеприпаси. Но, как да си го обясня? Очевидно обяснението е едно - има неспазване на правилата, на процедурите, допусната е грешка с фатален край. Това е моето обяснение. Оттам - насетне нямам, пак казвам, нямам отношение и не бих искал да нося отговорност за чужди грехове. Предполагам, че се касае за нарушение на инструкции и правила", добави министър Ненчев.
Той припомни, че преди повече от три месеца е издал заповед, чрез която е задължил абсолютно всички хора, които са на подчинение и работят в структурите на Министерството на отбраната да преминат допълнителен курс, които се занимават с взривни вещества, материали в складове допълнително обучение:
„Свършиха си работата хората. Над 280 човека, доколкото си спомням, сме обучили. Повреме на заседание на Министерски съвет предложих такъв тип обучение, тъй като имаме възможно най-добрите специалисти във военното училище в Шумен, такова обучение да преминат всички онези, включително и частни фирми, които се занимават и работят с взривни материали. Това мога да направя. Надявам се да има воля един ден това да се случи".
Взривът стана в събота около 11:30 ч. при стрелба с гранатомет на полигона в с. Анево. Причините се изясняват. Един човек загина, а четирама бяха тежко ранени. Според предварителните информации на разследващите, не може да става дума за умисъл. Вероятно присъствалите на полигона са участвали в обучение, като не са спазени правилата за безопасност при боравене с боеприпаси. Собственик на взривилата се граната е и фирмата, наела полигона - Олгънс.

 

Коментари

Новини Варна