IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
21:29 | 8 юни 2015
Обновен: 15:52 | 26 април 2024

Преподаватели от Великотърновския университет надписвали часове

Това твърди новият ректор проф. Христо Бонджолов

По материала работи: Борис Проданов
Преподаватели от Великотърновския университет надписвали часове

Преподаватели от Великотърновския университет “Свети Кирил и Методий“ са си писали почти десетократно повече часове, за да получат допълнително над 12 хиляди лева годишно. Това съобщи новият ректор на университета проф. Христо Бонджолов. Той се е натъкнал на фрапиращи случаи с наднормативните часове на преподаватели при обстойната проверка на университетските финанси.

 

Установил, че има учени, включително и на ръководни длъжности, които при норматив 360 часа годишно са отчели от 2 500 до 3 500 часа. Проф. Бонджолов отказа да назове конкретни имена, но бе категоричен, че ще пресече тази порочна практика.

 

"Не са само колеги на ръководни длъжности, но доста от тях са така. Десет пъти по-голям норматив и в същото време човек, който се занимава с административна дейност. Това за мен е абсолютно невъзможно - но беше факт. Ако сметнете работните часове, те излизат повече от тези в денонощието. Към тези неща няма да съм толерантен, колкото и да им е неприятно на някои колеги. Просто защото така не бива да се надписват часове. Сигурно има други начини да си повишим заплатите - не са тези. И не бива да бъдат в ущърб на университета и на студентите", посочи проф. Бонджолов пред БНР.

 

Като мярка за финансово оздравяване на университета, който има неразплатени разходи, ректорът е спрял всякакво строителство, защото, по думите му, то е лукс в условията на недостиг на средства.

Коментари

Новини Варна