IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
18:36 | 9 юни 2015
Обновен: 00:27 | 21 април 2024

146 ромчета от Гърмен зарязаха училище

Има опасност школото в общината да бъде закрито

По материала работи: Ставри Таргов
146 ромчета от Гърмен зарязаха училище

Конфликтът между българи и роми в Гърмен вече засегна и децата. 146 деца от ромския квартал не посещават училище от 26 май, заради което родителите им няма да получат детски добавки, съобщи БНР.

От инициативния комитет на протестиращите срещу беззаконието в общината и държавата подготвят по-мащабен митинг, който ще се проведе на 12 юни от 14.00 часа.

Тогава изтича двуседмичният срок, записан в уведомленията от ДНСК за доброволно премахване на незаконните постройки в квартал "Кремиковци", в който името на единствената улица назовава десетгодишния проблем в прав текст "Извън регулация".

Опитът на институциите да реабилитират спазването на закона в Гърмен пренесе рецидива и в училище. От страх за саморазправа и денонощно охранявани от полиция и жандармерия, ромите спряха децата си от училище.

Над 60 процента от учениците са от квартал "Кремиковци". От 26 май 146 деца не посещават учебните занятия, призна директорът на училището Стоян Стругов.

Това ни е основната задача - всеки ден да върнем толерантния дух и мултикултурният диалог в училището да бъде на ниво, което беше и преди това, каза той.

Въпреки натрупаните отсъствия, всички деца ще могат да завършат учебната година.

Черно море

Коментари

Новини Варна