IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
21:33 | 9 юни 2015
Обновен: 01:17 | 21 април 2024

В Ловеч откриха виртуален музей на водата

Старата баня "Дели Хамам" вече е изцяло реставрирана в автентичния й вид

По материала работи: Ставри Таргов
В Ловеч откриха виртуален музей на водата

В Ловеч беше открит първият в Европа виртуален музей на водата. Той се намира в реконструираната стара баня „Дели Хамам“ в квартал „Вароша“ . Ремонтните дейности и осигуряването на оборудването и инсталациите са част от проекта, реализиран от община Ловеч, на стойност близо 4 милиона и 400 хиляди лева, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“.

Старата баня "Дели Хамам" вече е изцяло реставрирана в автентичния й вид. Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев посочи при откриването й, че това е първият в Европа виртуален атракцион, посветен на водата.

Може да се види как е действала старата отоплителна система в банята, т.нар.система "хипокауст". Благодарение на най-съвременна аудиовизуална  технология посетителите ще наблюдават и ще научават много интересни технологии, водни събития и ще бъдат предоставени интерпретативни програми и филми за историята на банята, за водата като живителна течност.

Освен реставрацията на старата баня, в проекта, който е насочен към осигуряване на нови туристически атракции в Ловеч, са включени и реконструкции в средновековната крепост "Хисаря" и пътя от парка "Стратеш" до паметника на Васил Левски. Закупено е и атракционно влакче с капацитет 48 места, което ще се движи от банята до крепостта, съобщи БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна