IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
13:20 | 20 август 2023
Обновен: 14:19 | 13 май 2024

Полицията в Созопол разтури нелегален къмпинг в залива Вромос

Там имало 19 каравани, паркирани на дюните

По материала работи: Ставри Таргов
Полицията в Созопол разтури нелегален къмпинг в залива Вромос

Снимка БНТ

Полицията в Созопол разтури нелегален къмпинг в залива Вромос. Акцията е била проведена по сигнал на областна управа в Бургас.

Униформените установили 19 каравани, които са паркирали на дюните в залива без разрешение, което е в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

За 7 от тях собствениците им получили полицейско разпореждане за премахването им. Останалите 12 са в процес на изясняване на притежателите им, тъй като регистрационните номера на караваните са свалени и в момента са необитаеми, обясниха от областната дирекция на МВР-Бургас.

От дирекцията предупредиха, че тези, които не се съобразят с полицейското разпореждане ще бъдат глобени с актове по ЗУЧК за нарушение на чл. 17А ал. 2 и чл. 17Б ал. 1

За констатиране на нарушенията най-много помогнали областна управа, която локализирала точно топографското местоположение на караваните. Те са били разставени в гористата местност до брега, която е част от държавния горски фонд, както и в частни имоти.

Проблемни са държавните зони, в които върху дюни и плажа престояват каравани, чийто собственици трудно могат да преценят дали нарушават ЗУЧК. Затова при констатиране на нарушението те няма да бъдат санкционирани директно, а ще им се даде възможност сами да ги премахнат, казаха от полицията.

За да предотвратят бъдещи нарушения Община Созопол, на чийто територия се намира къмпингът, се е ангажирала да постави указателни табели за местата, където е разрешено да се поставят каравани, пише 24 часа.

Вромос няма официален статут на къмпинг, но се ползва като такъв от десетилетия заради удобното си местоположение. Той се намира само на 8 км от Созопол и съвсем близо до Черноморец.

Летовниците там харесват плажа заради гората наблизо въпреки завишената радиация в залива. Тя се появи през 80-те години заради изхвърлените наблизо отпадъци от медните мини в с. Росен. През 90-те плажът бе рекултивиран, но по-високите от нормалните нива радиация останаха, но не плашат летовниците.

Коментари

Новини Варна