IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
09:40 | 31 август 2023
Обновен: 21:25 | 28 февруари 2024

Медицински реаниматори: На плаж "Хармани" ситуацията беше критична, но спасихме 3 живота

Единият удавник бе изваден мъртъв от морето, дефибрилатор в случая не помага

По материала работи: Ставри Таргов
Медицински реаниматори: На плаж "Хармани" ситуацията беше критична, но спасихме 3 живота

Във връзка с публикацията "Очевидци алармират за неадекватна медицинска помощ на плажа" на електронната поща на ИА "Черно море" се получиха становищата на концесионера на плаж Хармани в Созопол "АУТО ФАКТОР" ЕООД и на "КАРДИО САНА" ЕООД – амбулатория за специализирана медицинска помощ по вътрешни болести и кардиология, която осигурява медициското обслужване на плажа. Ето какво се казва в тях:

 

"На 27.08.2023 г. на плаж Хармани в Созопол по едно и също време възникнаха четири инцидента с давещи се хора, попаднали в подводно течение между пост №2 и пост №3.

Спасителите са реагирали незабавно и са извадили от морето първите двама туристи - мъж и млада жена, които са бедствали в морето. Докато извършват спасителната операция, в района на съседния пост започват да се давят други двама - дете и 42-годишен мъж от Враца.

В тази екстремна ситуация част от спасителите остават да реанимират заедно с медицинския екип младата жена, която е била в критично състояние, а останалите спасители предприемат спасителна операция, като се насочват към другите двама.

Успяват да спасят детето и се насочват с джет към 42-годишният мъж. Успяват да го измъкнат на брега, в тежко състояние и в безсъзнание.

Предприемат се незабавни реанимационни действия с цел оказване на първа помощ, в които участват спасители и лекари от медицинския пункт на плажа.

Към тях се присъединяват и трима лекари, които са били на плажа като туристи. На мъжа е направен сърдечен масаж, аспирация на съдържимото в устната кухина, изкуствено дишане с интубация.

Дефибрилаторът е приготвен за работа, но при включването му налягането на лъжиците, сърдечната дейност е липсвала изцяло и на монитора се появява права линия.

Същото установява и екипа на ЦСПМ. При тази ситуация медицинските лица са преценили, че е излишно използването на дефбрилатор при настъпила смърт.

За голямо съжалениие опитите за реанимация не са дали резултат. Пристигналият на място екип на ЦСМП - Бургас, е констатирал смъртта на туриста.

По повод разпространяваните от лицето Калина Калева твърдения, че лекарите са бездействали и дефибрилаторът не е работел, заявяваме, че същите не отговарят на истината.

По време на инцидентите на плажа са работели двама лекари - единият медик е реанимирал жената, а вторият мъжа.

Неадекватни са предположенията и оценките давани от Каменова, която не е медицинско лице. Същата е логопед и координатор на ИТН в 23 МИР София.

Недопустимо е един трагичен инцидент да се използва, за да се очернят лекари, спасили не един и два човешки живота и да се извличат политически и предизборни дивиденти.

 "На плажа нямаме лекар, който да е чужд гражданин, както твърди г-жа Каменова. Всички лекари са български граждани. На всички плажни ивици, с които "Кардио Сана" има сключени договори, разполагаме с перфектно оборудвани ренимационни пунктове.

Конкретно на плаж Харманите в пункта има дефибрилатор, външен трансдермален пейсмейкър, аспиратори, вентилатори за обдишване "пийп", интубационни тръби всички размери, много кислород и всички медикаменти, необходими за поддържане на жизнени функции.

Отделно имаме и реанимобил, който е оборудван със същата техника, която я има и в пункта. В реаномобила също има дефибрилатор. Тези апарати са със станции за зареждане и отделно работят и на батерии - нови са и са много качествени, преминали всички тестове за годност.

Изброената медициска техника е реанимационна и тя е закупена от концесионера, въпреки че той няма задължение да я осигури нито по наредба, нито по концесионен договор.

Каквото съм поискала, всичко е закупено от концесионера - много повече от изискуемото по закон. Лично проучих случая и съм категорична, че колегите са направили всичко по силите си, за да спасят туриста.

Но когато са го извадили от морето, главата му е била посиняла, което е признак, че вероятно вече е бил мъртъв. Дефибрилаторите са изправн и работят, но в случая не са използвани поради констатирана липса на сърдечна дейност", заяви д-р Ваня Каменова, управител на "Кардио Сана".

"Категорично заставам зад медицинския екип на плажа, който е съставен от лекари реаниматори, анестезиолози, с опит в спешната помощ и които са направили всичко по силите си да спасят живота на туриста.

Същите хора минути по-рано спасиха други три живота. За съжаление медицината не е всесилна и понякога не може да помогне. За пореден път призоваме всички плажуващи да не влизат в морето, когато има вълни или е вдигнат червен флаг", заяви управителят на фирмата-концесионер Кирил Спасов.

Коментари

Асенка Динчийска ( преди 5 месеца )
Бях там спасителите късно теагираха изобщо не го видяха човека 10 минути се даваше и когато влязоха той беше мъртъв вълните го носеха .Моят мьж каза на спасител за човека те не го видяха ужас направо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна