IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:00 | 7 октомври 2023
Обновен: 23:04 | 1 май 2024

Близо 850 българи чакат за трансплантация на орган

Данните са на здравното министерство

По материала работи: Ставри Таргов
Близо 850 българи чакат за трансплантация на орган

Близо 850 българи чакат за трансплантация на орган. Броят им е 20 пъти по-голям от този на хората, получили шанс за нормален живот след донорска ситуация от началото на тази година.

Данните са на здравното министерство. Днес Европа отбелязва Деня на донорството и трансплантацията.

Въпреки че през тази година има повече донорски ситуации в сравнение с предишната и 42-ма българи живеят нов живот с присадени бъбрек, черен дроб или сърце, и у нас, и в Европа броят на нуждаещите се продължава да надвишава значително възможностите за даряване на орган.

43-годишният Иван Георгиев е чакал 17 години за бъбрек. Трансплантиран е през април в университетската болница "Лозенец".

"Винаги вярвах, че ще бъда трансплантиран. И това се случи", каза той.

Темата за донорството не трябва да се поставя като проблем, а като възможност за спасяване на човешки живот, споделя Любомир Любомиров, брат на един от българите, дали шанс на други хора да живеят с трансплантиран орган.

"Даването на гласност дори на такива новини за успешно реализирани донорски ситуации говори, че хората мислят, че хората дискутират и, че хората споделят всяка една такава информация, защото я смятат за важна", коментира Любомиров.

По данни на Съвета на Европа за 2022 година, на всеки час приблизително пет нови пациенти се добавят към списъка на чакащите, а средно 19 души на ден не успяват да дочакат своята трансплантация. Тази година отбелязваме този ден под мотото "Твоето настояще е тяхното бъдеще!", съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна