IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:20 | 15 октомври 2023
Обновен: 11:26 | 18 май 2024

Русенски рибари ловят ...скариди в Дунав

Тези ракообразни не са характерни за реката и е възможно да се окажат проблем за местните видове

По материала работи: Ставри Таргов
Русенски рибари ловят ...скариди в Дунав

Неочаквано откритие с може би отрицателен знак са направили русенски рибари – уловили са скариди във водите на Дунав. Тези ракообразни не са характерни за реката и е възможно да се окажат проблем за местните видове.

С появата си те предизвикаха научен интерес у биолозите от природонаучния музей в Пловдив, които пропътуваха над 300 км, за да ги видят, съобщава БНТ.

За появата на скариди в река Дунав Теодор Тодоров научил от свои приятели рибари:

"Отначало не можах да повярвам. След това отидох да установя това на место. И се оказа наистина, в река Дунав има скариди, които не са местен вид."

В почти всички лимани край Русе рибари вече са се натъквали на тези скариди. Да ги изследват дойдоха и специалисти от природонаучния музей в Пловдив.

"Имаме инвазивен вид скарида, която най-вероятно е влезнала от делтата на Дунав. Това е източноазиатска скарида, сладководна. 80-те години са вкарани в Украйна за хранене, за размножаване, за продажба, изпускат се, като не се контролират условията и един малък период на нехайство и по този начин се разселват", обясни Кристиян Владов – гл. уредник в Регионалния природонаучен музей в Пловдив.

Скаридите са месоядни, хранят се с малки риби и хайвер и могат до доведат до дисбаланс в речната екосистема.

"Всеки един неместен вид е притеснителен, тъй като може да потисне друг местен вид, да го накара неговата популация да намалее или да изчезне. Ефектът на доминото – едно нещо изчезне ли, то ще повлияе на друго, на друго и най-накрая повлиява на нас хората", каза още Кристиян Владов.

Затова и специалистите, и рибарите смятат, че трябва да се намери вариант за контрол на популацията на народите.

Теодор Тодоров – рибар: "На въдица по случайност се хващат. Има вариант, но той е забранен от закона, да се хващат по-масови количества, и може би трябва да се измисли някаква вратичка."

За любителите на речната храна има и добра новина – освен дунавски риби и раци, могат да включат в менюто си и сладководни скариди.

Коментари

опетков ( преди 6 месеца )
Сещам се и за рапаните в Черно море. Така ги изконтролирахме, че вече се водят защитен вид, след като унищожиха черната мида.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
опетков ( преди 6 месеца )
Това ли прочетох в статията: "Затова и специалистите, и рибарите смятат, че трябва да се намери вариант за контрол на популацията на народите." Вярно е, трябва на някои народи да им се контролира популацията. Индийци, китайци, палестинци, африканци.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна