IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
18:06 | 16 юни 2015
Обновен: 01:06 | 3 май 2024

Само 10 са законните къщи в ромския квартал на Гърмен

В общината тече проверка във връзка с издаването на документи за търпимост

По материала работи: Ставри Таргов
Само 10 са законните къщи в ромския квартал на Гърмен

Само 10 са законните  къщи в ромския квартал на Гърмен. Проверката на Дирекция "Национален строителен контрол" е установила,  че  две от незаконните постройки са съборени частично в рамките на срока за доброволното им премахване.

60-те декара общинска земя, върху част от които са изградени незаконните къщи в квартал „Кремиковци“, са със статут "земеделски ниви", призна  кметът на Гърмен Минка Капитанова. Към момента имаме 29 закупени земеделски парчета, а удостоверенията за търпимост, които са признати, са само на десет постройки. При спазване на законовите процедури и срокове в края на месеца държавата може да пристъпи към принудително събаряне на незаконните къщи. Общината, оказа се, няма ангажимент да намери временен подслон на останалите без дом. По Закона за устройство на територията имаме ангажимент имуществото, което е в къщите, да го опишем, да се изнесе и да го съхраняваме, каза още кметицата.

За първи път тя обяви, че в общината тече проверка  във връзка с издаването на документи  за търпимост на сгради с невярно съдържание.
Резултатите се очакват след две седмици, съобщи БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна