IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
18:13 | 16 юни 2015
Обновен: 20:16 | 25 април 2024

90% от младите лекари недоволни от наредбата за специализациите

МЗ ще поеме таксите за "Клинична патология", "Спешна медицина", "Инфекциозни болести", "Анестезиология" и "Педиатрия"

По материала работи: Ставри Таргов
90% от младите лекари недоволни от наредбата за специализациите

Почти 90% от младите лекари смятат, че новата наредба за специализациите не решава проблемите им. Промененият в началото на годината ред за специализациите не е достатъчна мотивация за тях да останат да работят в България. Данните са от анкета на Асоциацията на студентите по медицина, проведена сред 1000 студенти и специализанти. Новата наредба е по-добра от старата, но е практически неприложима, смятат младите лекари.

От началото на тази година всяка голяма болница има право да назначи специализанти, но трябва да им плаща от собствените си приходи. Затова и болниците не са мотивирани да наемат новозавършилите медици. Все още не са решени проблемите на специализантите в заварено положение, които си плащат, за да специализират, и не им се зачита трудов стаж.

Младите специалисти очакват също обществото да признае, че лекарският труд трябва да е заплатен над средното, подчерта д-р Радослав Наков, председател на асоциацията за развитие в медицината.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков отбеляза, че до края на юли министерството на здравеопазването ще поеме таксите на специализиращите "Клинична патология", "Спешна медицина", "Инфекциозни болести", "Анестезиология" и "Педиатрия". В момента средната възраст на лекарите в системата е малко над 50 години, съобщи БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна