IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:40 | 26 декември 2023
Обновен: 12:37 | 28 април 2024

Разведени мъже искат законодателни промени

Настояват за споделено родителство

По материала работи: Ставри Таргов
Разведени мъже искат законодателни промени

В Деня на бащата - за 12-та поредна година пред Министерството на правосъдието излизат на протест бащи, които са разделени с майките, но искат да прекарват повече време с децата си. Те настояват за законодателни промени.

Инициативата е под наслов „Не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство, като изход , за да могат повече деца да живеят и със своите бащи.

В момента няма институция, която да се следи дали се изпълняват съдебните решения при развод по отношение на контактите с децата. В 96 % от случаите на конфликт между двама родители съдът се произнася в полза на майката и присъжда попечителството над децата на нея - така детето често губи контактите с баща си. Адвокат Карло Луканов поясни:

"Смисълът на това споделено родителство, е да се въведат задължителни правила, които да не позволяват на някой от родителите да доминира и на конфликта между тях да предопределя къде ще бъде детето".

Родителите на разделените деца трябва да могат да ги отглеждат по равно време и при единия, и при другия. Това е постижимо. Направено е в много държави, време е да се направи и у нас.

Все повече в Европа навлиза споделеното родителство, без да се уточнява пола на двамата родители, но това не е обезпокоително, казва Карло Луканов.
Изпълнението на съдебни решения у нас не работи, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна