IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:00 | 30 декември 2023
Обновен: 03:27 | 28 април 2024

Прогноза: От 7 януари зимата се завръща със сняг в цялата страна

Очаква се да натрупа 15 - 40 см

По материала работи: Ставри Таргов
Прогноза: От 7 януари зимата се завръща със сняг в цялата страна

Като цяло януари 2024 година се очаква да бъде с температури над нормата и с валежи над климатичната норма - от 50 до 70 л/м2. През първите дни от Новата 2024 година времето ще бъде динамично със значителна облачност и валежи от дъжд.

На 2 ще превали слаб дъжд в западните и в югоизточни райони. На 3 и 4 януари главно в западните и северни части от страната ще вали дъжд с количества до 10 л/м2, в планините сняг, с нова снежна покривка до 5 см.

След спиране на валежите, на 6 – Йордановден, ще захладнее, главно в Дунавската равнина ще вали дъжд, в Добруджа за кратко ще вали дъжд и сняг.

От 7 януари започва период с валежи от сняг в цялата страна, по-интензивни в западните и в южните райони. Снеговалежите ще свършват на 9 януари, като в населените места от Северна България се очаква снежна покривка от 20 до 40 см, а на юг 15 - 20 см.

По Черноморието ще образува нетрайна снежна покривка. В планините новият сняг ще бъде 30 - 60 см.

В началото на втората десетдневка - от 10 до 13 януари, ще бъде студено, снежната покривка в населените места ще се задържи. Дневните температури ще достигат -1, 4 градуса. От 14 до 16 мъглите ще бъдат често явление.

От 17 до 20 се очакват нови валежи от сняг, с интензивни валежи в южните райони.

В началото на третата десетдневка - от 21 до 25 ще бъде студено със зимни мъгли и дневни температури от минус 3 до 3 градуса.

От 25 януари до 30 ще се затопли слабо очакват се нови валежи от дъжд и сняг, повече над западните райони. Януари ще завърши с бързо повишение на температурите, което ще продължи и през първите дни от февруари.

Нови валежи от сняг и чувствително понижение на температурите се очаква от 4 февруари.

Средните климатични максимални температури за януари са между 1 и 6 градуса, а средните минимални: между -3 и -6 градуса. Сухите периоди за месеца са между 9 и 12, 22 и 26 януари, а валежните: 3-8 , 13-21 и 27-31 януари.

Поради по-стабилното време удобни за туристите са високите части на нашите красиви планини, но ниските температури и наличието на значителна снежна покривка изискват добра екипировка, предпазваща от измръзване.

Този януари през повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват. Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите 24-28 януари, със слаби бури в полярните области, но няма да засягат Балканите.

"Труд"
 

Коментари

Новини Варна