IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
15:20 | 7 януари 2024
Обновен: 19:18 | 27 април 2024

Приютът в Шумен осигурява дом на 130 кучета в Германия

Немците не държат на породисти четириноги

По материала работи: Ставри Таргов
Приютът в Шумен осигурява дом на 130 кучета в Германия

Всеки месец кучета от Шумен пътуват до Германия, където откриват нови семейства. Това продължава вече седем години, благодарение на немска фондация, която намира дом за изоставените животни от България, съобщава Нова.

13 кучета от приюта в Шумен вече са пристигнали при новите си собственици в Германия. Всяка година близо 130 четириноги заминават за чужбина, за да намерят своето щастие там. Оказва се, че в Германия предпочитат нечистокръвни кучета, но и такива, които имат вродени недостатъци.

Шакира е едно от 250 животни, които обитават шуменския приют за кучета. Болна е от епилепсия. Заболяване, което иначе ще е фатално за доста от уличните кучета, се оказва бонус за Шакира. Точно то дава голям шанс да бъде осиновена в Германия.

"Там хората нямат претенции какво куче на външен вид ще вземат, стига да им допадне характерът на кучето. Да, кучето, болното, трикракото изисква повече грижи определено, но когато ти обичаш животно, това че е сляпо или трикрако не бива да е от значение. Манталитетът им е по-различен от нашия", посочва Златина Пенева от общинския приют за кучета "Тонка Петрова".

На фона на близо 130 кучета, които отпътуват от шуменския приют за Германия, в България ново семейство намират едва 15. "Нашите кучета са абсолютно безпородни. Имаме малки, възрастни, слепи, сакати.

Хората, нашите,  търсят породисти кучета, а в приюта нямаме такива", споделя още Пенева.

А заради богатия избор, подходящо куче може да намери всеки. Като Мердин, който издирва четириног приятел за своя баща.

"Нашето куче го убиха и искам да му взема от приют. Не някакви скъпо или породисто. А и искаме да помогнем на дома за кучета", казва той.

"Всяко кученце, като хората, има различен характер. Някое, прибрано от улицата, тук се чувства като на хотел. Други са стресирани. Но им трябва време, спокойствие и те като го усетят като отношение от нас, се успокояват.

Ние в приюта лошо куче нямаме. Възпитават се чрез търпение, обич, ласка, говорене. Всичко е наред тогава", категорична е Златина Пенева.

За да са спокойни кучетата, трябва да са и нахранени. Обитателите на дома се нуждаят от близо 4 тона храна на месец. "Когато се е случвало да не стига храната като количество - ние си купуваме или хората даряват", допълва Пенева.

Един от редовните дарители е Яни Гривов. Той помага както с храна, така и с материали за къщичките на животните. "Те също заслужават някой да им помогне. С нищо не са по-различни от всички други и заслужават любовта на хората.

Просто гражданите си вземат животни, които не мислят в дълъг период от време да се грижат за тях и ги изхвърлят. Доста тежко ми става да гледам това", отбеляза той.

А Яни скоро ще стане и един от гордите собственици на изоставено куче. "Беше изхвърлен по Коледа, като бяха го намерили в безпомощно състояние. Една година стои в приюта, успяха да се погрижат за него, вече е с нормални килограми и си търси дом", допълва Гривов.

"Мен ме трогна, защото за някои хора те са предмети, нежелани същества, но явно за други са живи същества, които имат чувства и хората това го показват", разказва Златина Пенева.

За да се справят финансово, от приюта са подготвили и календар с четириноги. А скоро се очаква и Община Шумен да увеличи с близо 20 % средствата за храна на кучетата.

Коментари

Новини Варна