IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
09:02 | 21 юни 2015
Обновен: 14:46 | 17 март 2024

Посрещаме астрономическото лято

В 19.30 часа е лятното слънцестоене

По материала работи: Деян Михайлов
Посрещаме астрономическото лято

Астрономическото лято започва днес в 19:30 часа, когато Слънцето идва в лятната равноденствена точка. Това заяви Пенчо Маркишки, физик от Националната астрономическа обсерватория – Роженза .

Това е едно от четирите точки по видимия път на Слънцето върху небето. Тези точки са съответно двете равноденствия – пролетно и есенно, които са около 21 март и 23 септември, двата периода на слънцестоене – лятното и зимното - на 22 юни и 22 декември, обясни Маркишки.
Той уточни, че Слънцето ще грее под най-голям ъгъл за северното полукълбо на Земята.
„Вследствие на това, топлинното му въздействие в нашите географски ширини и изобщо в северното полукълбо на Земята е най-голямо”, посочи физикът. „За южното полукълбо е обратното. Сега там е началото на зимата”, добави Маркишки.
Интересно предстоящо астрономическо събитие, при това доста често ставащо повод хората да си мислят, че виждат НЛО обекти, е съединението на Венера и Меркурий, каза физикът.
"Те видимо се приближават и на 1 юли вечерта ще бъдат най-близо една до друга – на около половин градус. Гледани с невъоръжено око хората с по-развинтено въображение виждат анормални явления. Който желае, може да ги наблюдава и с невъоръжено око, и с уред. Реално в пространството те никак не са близо, но ще изглеждат видимо близо", допълни Маркишки.

По думите му в нощта на 12 срещу 13 август ще можем да наблюдаваме и метеоритния поток Персеиди.

Коментари

Новини Варна