IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
13:40 | 17 февруари 2024
Обновен: 00:55 | 6 май 2024

Прогнозират време без отрицателни температури

Зимата приключва...

По материала работи: Ставри Таргов
Прогнозират време без отрицателни температури

От днес започва седмица със „скучно“ време, защото не се очакват съществени изменения по отношение на топлина и валежи, прогнозира климатологът Георги Рачев пред „Телеграф“. До следващата неделя минималните температури ще са между 1 и 5 градуса, максималните между 10-15 градуса. Малко по-хладно ще бъде по морето, където слаб ветрец ще носи свежест и чист въздух.

Като цяло температурите са наднормени за края на февруари и може да се каже, че зимата приключва. Въпреки това има шанс около 27 и 28 февруари да има процес с нова снежна покривка.

Георги Рачев обясни, че този тип снеговалеж се нарича щъркелов сняг и може да се наблюдава и през март, и през април. Общото за страната е, че валежите ще са малко и на ограничени площи. Влажното време се очаква преди всичко в понеделник и евентуално в четвъртък.

По-високите части на планините е типично да има сняг. Захлаждането няма да е съществено, но ще е по-хладно на фона на предишния период.

Положителното е, че то ще потисне активната вегетация при дървесните видове, някои от които тръгнаха да пъпкуват, а други се разлистиха.

Коментари

Новини Варна