IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
10:40 | 24 март 2024
Обновен: 01:35 | 27 април 2024

Малко над 3 500 врабчета са останали у нас

Причините - малкото зелени площи, шумът, презастрояването...

По материала работи: Ставри Таргов
Малко над 3 500 врабчета са останали у нас

Едва 3 556 врабчета живеят у нас. Популацията им е драстично намаляла през последните две десетилетия. Това показва 19-годишно проучване, което включва широкоразпространените видове птици в България.

Домашното врабче е в категорията на намаляващите видове. Броят на едни от най-разпознаваемите птици у нас е намалял с цели 52% от началото на преброяването им през 2005 година до момента.

В редица големи европейски градове врабчетата са намалели драстично или дори са изчезнали напълно. Причините за това са презастрояването, водещо до липса на достатъчно зелени площи, замърсяването на въздуха, употребата на пестициди в селското стопанство, нарастването на шума в градовете и др.

Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем“, обясняват от Българското дружество за защита на птиците.

Най-много врабчета - 240 на брой, са преброени близо до с. Атолово, Ямболско. Другите места, в които са отчетени много пернати, са Шумен и Плевен.

За осма поредна година ще се проведе кампанията „Ние броим врабчетата“, за да помогне в установяването на трайните тенденции в популациите на видовете врабчета у нас, както и на причините за тези тенденции.

В България се срещат пет вида от тези пернати. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското, скалното, испанското и италианското врабче.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 3556 врабчета. Тази година броенето ще се проведе на 27 април.

Врабчето живее близо до човека повече от 10 000 години. Затова малките птички биват вплитани в легендите и преданията, изкуството и литературата от древността до днес.

Древните египтяни вярвали, че врабчетата са тези, които пренасят душите на хората в отвъдното. В древногръцката митология те са били свързвани с красивата богиня на любовта Афродита.

Римляните вярвали, че нараняването или убиването на врабче носи лош късмет или нещастие, пише "Телеграф".

Коментари

Glider ( преди 4 седмици )
Само в района където живея центъра на Плевен са сигурно 150-200 бр. ,защо заблуждавате хората, сигурно за пари да има паника ,лека
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Дилов ( преди 4 седмици )
Глупости,само аз зимата храня поне 40-50 .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна