IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
21:04 | 24 юни 2015
Обновен: 18:49 | 17 март 2024

В командния ни център на НАТО ще има 40 служители

Числеността на силите на пакта за бързо реагиране ще бъде увеличена до 40 000 души

По материала работи: Борис Проданов
В командния ни център на НАТО ще има 40 служители

Командните центрове на НАТО в България, Естония, Полша, Латвия, Литва и Румъния ще работят с по 40 служители. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод решенията от днешния първи ден от заседанието на министрите на отбраната от пакта в Брюксел, предаде БТА, цитирана от "Инвестор.бг".


В отговор на въпрос той поясни, че тези центрове ще заработят до  края на годината. Една от техните задачи ще бъде да изработват  предварителни планове за действие.
Столтенберг определи взетите днес решения като напредък в  приложението на решенията от срещата на върха на НАТО миналата есен. Днес е било решено числеността на силите на пакта за бързо реагиране да бъде 40 000 - три пъти повече от предвидените  по-рано тази година 13 000 военни.


Министрите са утвърдили ускоряването на взимането на  политически и военни решения. Те са подкрепили въвеждането на  нова концепция за предварително планиране. НАТО решава да открие още изнесени командни центрове, освен посочените шест.


Столтенберг съобщи, че седем държави от пакта са предложили да  бъдат домакини на такива центрове. „Приветствам намеренията за преразполагане на американско  тежко въоръжение в Европа“, заяви Столтенберг. Той поясни, че  допълнителното подсилване на силите на алианса за бързо реагиране включва допълнителна тежка техника, повече разузнаване и транспортна авиация.


„Оставаме обединени пред общите предизвикателства. Едва ли някой в света се съмнява, че НАТО е силна организация, готова да защити всяка държава от пакта“, посочи генералният секретар.


„Силни сме, но оставаме открити за диалог с Русия“, добави той. „Внимателно оценяваме действията на Русия в ядрената сфера, включително риториката по този въпрос. Това е много сериозна  тема, много е важно да се отнасяме към нея внимателно, прозрачно и предсказуемо. Действията на Русия в тази област са неоснователни и дестабилизиращи“, коментира Столтенберг.


Той съобщи, че днес министрите на отбраната са одобрили решение за подкрепа за развитието на военните и отбранителните сили на Молдова. Това включва реформа на службите за сигурност, учения и обучения за местната войска.

Коментари

Новини Варна