IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
19:25 | 25 юни 2015
Обновен: 13:15 | 21 април 2024

Членове на ВСС поискаха извинение от министъра на правосъдието

Поводът е изявление, че присъства на "партийно събрание в Северна Корея"

По материала работи: Ставри Таргов
Членове на ВСС поискаха извинение от министъра на правосъдието

18 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) поискаха от правосъдния министър Христо Иванов да се извини на съдиите от Пловдивския апелативен район заради негово изказване в понеделник, че на събранието им за промени в Закона за съдебната власт имал чувството, че присъства на "партийно събрание в Северна Корея".

Съдебните кадровици възнамеряват да сигнализират Министерския съвет и премиера за поведението на Иванов.

Дебатът се проведе в отсъствието на министъра на правосъдието.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов гласува с "въздържал се" с аргумента, че Христо Иванов е политик и може да говори свободно. Панов коментира, че за него по-важен е гласът на магистратите, а има опасност този глас да бъде заглушен със спор като днешния във Висшия съдебен съвет.

След дискусия по промените в закона за съдебната власт и в конституцията Христо Иванов коментира, че на срещата си със съдиите от района, в който преди да стане главен прокурор съдия беше Сотир Цацаров, цитирам, се чувствал като на "партийно събрание в Северна Корея". Думите му, освен, че консолидираха 18 от 25-те съдебни кадровици начело с Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев, предизвикаха обвинител номер едно да припомни думи на Иванов по адрес на функционалния анализ на прокуратурата, че това бил документ на Централния комитет на комунистическата партия. Очевидно Христо Иванов има добри познания в областта на Северна Корея и Китай, каза Цацаров и остана в сферата на цитатите. Въздържал се на настояването Иванов да се извини и поведението му да бъде докладвано на Бойко Борисов беше председателят на ВКС Лозан Панов, който предупреди, че фиксирането в изказванията на правосъдния министър остава на заден план гласа на редовите магистрати. Бурното заседание на ВСС беше предизвестено от сутрешно критично изказване на главния прокурор Сотир Цацаров към реформата Иванов.
Законопроекти не могат да се правят на тъмно. Не може да се каже, че третият законопроект, тоест този на господин Иванов, е потна работа на работна група. Самият министър в началото заяви, очевидно, за да избегне всички въпроси, които съществуваха при проекта за стратегия, че законопроектът дело на политическото ръководство на министерството, министъра и тримата му заместници. Следователно този законопроект е тяхно дело. Те носят отговорността за всичко това, съобщи БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна