IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
20:39 | 25 юни 2015
Обновен: 10:14 | 17 март 2024

Здравната каса пръсна 45% от парите си до юни

До края на годината ще раздаде 3,2 млрд. включително и от резерва

По материала работи: Ставри Таргов
Здравната каса пръсна 45% от парите си до юни

Разходите на Националната здравноосигурителна каса към 31 май за здравноосигурителни плащания са 45 на сто от планираните разходи за годината. Това отчете председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса пред ресорната парламентарна комисия, цитиран от БТА.

Очаква се разходите на НЗОК към края на годината да бъдат 3 млрд. 196 млн.лв, включително със средствата от резерва.

Средно на месец разходите за лекарства са 54 млн.лв., а за оставащите месеци ще може да се разходват по около 39 млн.лв. В това перо се очаква дефицит около 105 млн. лв.

Разходите за лекарства за лечение на злокачествени заболявания в болнични условия са били за месец по 19 млн.лв, а ще останат по 12 млн. лв. до края на годината. Очакваният дефицит е 53 млн. лв.

За болнична помощ са изразходвани на месец средно по 130 млн. лв., а до края на годината ще останат средно на месец по 117 млн. лв.

Очертава се недостиг около 110 млн. лева.

Общият дефицит в края на годината ще бъде близо 200 млн. лв., допълни Ананиев. По думите му основните причини за преразход са недостатъчна координация и ефективност на работата на различните нива на здравноосигурителната система, неефективен контрол от страна на НЗОК и др.

Преди началото на заседанието на комисията министърът на здравеопазването Петър Москов каза пред журналисти, че разходите на болниците от април досега за дейност възлизат средно към 117-119 млн. лв. на месец.

Това ниво трябва да се задържи, за да няма дефицит в перото "болнична помощ", допълни министър Москов, цитиран от Dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна