IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
20:51 | 25 юни 2015
Обновен: 12:26 | 21 април 2024

54% от българите готови да дадат детето си на друг!?

37% готови да станат приемни родители срещу издръжка и заплата

По материала работи: Ставри Таргов
54% от българите готови да дадат детето си на друг!?

Над половината от българите (54,2 на сто) биха поверили децата си на грижите на приемно семейство, ако не могат да се грижат за тях. Това показват данните от социологическо проучване на Галъп Интернешънъл за състоянието на приемната грижа, направено по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа.

Българите знаят какво е приемна грижа, показва още изследването.

Близо 70 процента от българите свързват приемната грижа с временното отглеждане на деца, лишени от родителска грижа, в семейство.

37% от сънародниците ни са готови да станат приемни родители, ако получават издръжка и заплата за отглеждането на детето, 20 на сто се страхуват да станат приемни родители, а за 11 на сто заплатата и издръжката не са от значение, ако станат приемни родители, каза Александър Миланов от Националната асоциация за приемна грижа, цитиран от БТА.

По думите му българите биха станали приемни родители, ако имат достатъчно време да опознаят детето преди да го вземат у дома (41,2 на сто), детето няма заболяване или увреждания (33 на сто) и е без трудности в поведението (23,3 на сто).

Бъдещите приемни родители сами определят възрастта, на която да е детето (31,7 на сто) и неговия етнос (27,2 на сто), определят сами дали идва от социален дом или от биологичното си семейство (11,2 на сто), съобщава Dnes.bg.

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна