IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
17:37 | 26 юни 2015
Обновен: 00:06 | 28 февруари 2024

Природният газ поевтинява със 7.53% от 1 юли

Спадът ще доведе и до по-ниски цени на топлоенергията

По материала работи: Юлиян Атанасов
Природният газ поевтинява със 7.53% от 1 юли

Цената, на която общественият доставчик "Булгаргаз" ще продава природния газ през третото тримесечие, намалява с 40 лева - от 524 лева на 484 лева за 1000 куб. метра. В процентно изражение намалението е от 7,53%. Това е решила Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по време на закрито заседание днес, предаде dnes.bg.
Решението е почти в съзвучие с искането на газовото дружество. В началото на месеца от "Булгаргаз" поискаха намаление в рамките на 7,11% до цена от 486,48 лева за 1000 куб. метра.
Цената на природния газ, на която "Булгаргаз" купува от доставчика, е намаляла с 15% в доларово изражение, но в същото време стойността на долара се е увеличила със 7,55%. Това е отчетено от експертите на енергийния регулатор, стана ясно по време на пресконференция в КЕВР.
По време на изслушването на представители на газовата компания пред КЕВР от "Булгаргаз" възразиха срещу определянето на средната калоричност на природния газ.
Председателят на Комисията Иван Иванов определи намалението на цената на газа като "една добра новина за индустрията, която ползва природен газ". От намалението ще се възползват и газифицираните домакинства, които обаче са около 2 - 3% от всички.
Намалението на цената на природния газ ще се отрази и върху цената на топлинната енергия, както и на цената на електрическата енергия, произвеждана от комбинираните висоефективни мощности. Цените на топлоенергията и на електроенергията, произвеждана от топлоцентралите, ще бъде обявена след закрито заседание на 29 юни, каквито бяха и първоначалните планове.
По-рано днес от КЕВР съобщиха, че засега няма да се възползват от възможността да отложат регулаторния период за регулирания енергиен пазар с месец. Причината е, че одобрените законодателни промени в тази насока още не са публикувани в Държавен вестник. Затова и регулаторът ще проведе закритото си заседание за определяне на цените във вторник, 30 юни, каквито бяха плановете му, а ако промените бъдат обнародвани - решението ще бъде съобразено с тях.

 

Коментари

Новини Варна